16,1311$% 1.27
17,2880€% 1.43
20,1716£% 0.53
963,56%1,57
1.569,00%1,02
15.156,67%-0,04
473093฿%-2.32076
Pilot olmak havayı her seven birey için bir hayal niteliğindedir. Pilotların ekonomik kazançları nedeniyle mesleğe ilgi çok büyük olduğu için Nasıl pilot olunur? sorusunu cevaplıyoruz bugün. Pilot olmak, diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de hem en havalı hem de en yüksek maaş alan meslekler arasında yer alıyor.
Pilot olmak düşünüldüğü kadar cazip olup olmadığına karar vermek içinse bazı noktalara dikkat etmek şart. Başta işin bulutların üzerinde keyifli yolculuklar yapıp çuvalla para kazanmaktan ibaret olmadığını anlamalısınız.
Yolcu, kargo ya da şahsi uçakları ya da helikopterleri güvenle uçurmaktan sorumlu olan kişiye pilot denir. Sivil ya da askeri havacılık sektörlerinde çalışabilmelerinin yanında hobi amacıyla uçuş yapanlar da bulunmaktadır.
Pilot Olmak
Uçuşlar genellikle biri komuta pilotu olan kaptan diğeri ikinci pilot olmak üzere iki pilot tarafından yönetilir. Kaptan, uçuş sistemlerinden sorumluyken ikinci pilot hava trafik kontrolörüyle iletişim kurar. Bazı uçuşlarda üç ya da dört kaptan bulunabilir.
Pilotun sorumluluklarına gelindiğinde ise pek çok yükümlülük olduğu görülmektedir. Örneğin pilot; hava durumu, yolcular ve uçak hakkındaki tüm bilgilerden emin olmalıdır.
Yakıt seviyesinin ekonomiyle güvenliği dengelemesini sağlamak, tüm sistemlerin düzgün çalıştığından emin olmak, kabin ekibiyle koordinasyonlu çalışmak da sorumluluklar arasındadır.
Uçağın kayıt defterini güncel tutmak, uçuş planı oluşturmak, seyahat sonunda uçuş raporu yazmak, uçuş öncesinde hava durumunu incelemek, yüklemeyi kontrol etmek de pilotun yapması gereken görevlerindendir.
Pilot olmak istiyorum ama buna hazır mıyım sorusu çok önemli bir soru. Pilot olmak prestijli bir meslek olduğu bir gerçek. Yüksek gelir potansiyelinin ve avantajlarının yanında zorluklarının olduğunu da bilmelisiniz.
Pilot olmanın sizin için uygun meslek olup olmadığını detaylıca düşünmelisiniz. Yola çıkıp pilotluk yapamadan havacılık kariyerine veda edenler arasında yer alabilirsiniz. Nedeni ise pek çok kişi, yüksek maaşı, sunduğu cazip olanakları ve mesleğin o meşhur karizması için pilotluk yapmak istiyor.
Oysaki görünenin ardında; fazlasıyla yorucu bir iş, bol stres ve aileye özlem gibi dezavantajlar bulunmaktadır. Ayrıca pilotluk, hayat boyu öğrenmeyi gerektiren bir meslektir.
Yani bir kez pilotluk belgenizi aldınız diye hayatınız boyunca mesleğe devam edebilirsiniz diye bir kural yoktur. Düzenli aralıklarla testlere tabi tutulacağınız için bilgilerinizi sürekli tazelemek zorundasınızdır.
Buna ek olarak, sağlığınızla ilgili bir sıkıntı yaşamanız durumunda da mecburi olarak mesleğe veda edersiniz. Yüzlerce kişinin hayatından sorumlu olmanız da apayrı bir meseledir.
Ve bunlar gibi daha sayısız zorluğu bulunmaktadır. İşte bu nedenle; bu meslek gerçek tutkunuz mu emin olmalı ve zorluklarına katlanmayı göze alarak yola çıkmalısınız.
Öncelikle pilot olmak için farklı yollar olduğunu bilmelisiniz. Askeriye, sivil havacılık okulu ya da ücretli pilotluk kursları gibi! Ancak nereyi tercih ederseniz edin, pilot olmak için yaşınızın küçük olması hedefe ulaşmanızda epey işinize yarayacaktır.
Diğer taraftan, mevzuata göre lise mezunu olmak uçuş eğitimi almak için yeterli olsa da lisans mezunları daha şanslı görülmektedir. Çünkü bazı uçuş okulları yalnızca lisans mezunlarını kabul etmektedir.
Üniversite mezunu olmak aynı zamanda işe başlarken rakiplerinizin 1 adım önüne geçmenizi sağlamaktadır.
Nasıl Pilot Olunur?
Pilot olmak için pilotaj eğitimi lisans programlarına girebileceğiniz gibi 18 ila 24 ay arasında pilotluk eğitimi veren özel uçuş okullarını da tercih edebilirsiniz.
Bu okulları tercih etmeniz ve eğitimi başarıyla tamamlamanız durumunda PPL (Private Pilot Licence – Hususi Pilot Lisansı) almaya hak kazanırsınız.
Tek motorlu uçak ehliyeti almak için 165 saat yer dersi almalı ve 40 saat uçuş yapmalısınız. Ardından kontrol uçuşu denilen sınava girer ve geçerseniz Cessna tipi uçakları uçurabilirsiniz.
ATPL (Havayolu Nakliye Pilotu) lisansı sınavına girme hakkı kazandıktan sonra ise eğitimin diğer aşamasına geçersiniz. Bu aşamada 823 saatlik yer dersi alıp, 160 saat uçuş yaparsınız.
PPL lisansınızı aldıktan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde 14 dersin sınavına girersiniz ve hepsinde % 75’lik başarı sağlarsanız ATPL Frozen sertifikanızı alırsınız.
Sonrasında Tip eğitimine başlar ve tercihinize göre simülatör eğitiminizi alırsınız. Bu aşamayı da geçtikten sonra üçüncü pilot olarak kabine girer, 100 saatlik gözlem sürecini tamamladıktan sonra 2. pilot olarak göreve başlarsınız.
ATPL Frozen sertifikanız 1500 saatlik uçuş sonrasında ATPL haline geçer ve yardımcı pilot olursunuz. 5000 saatlik uçuşu tamamlamanızın ardındansa kaptan pilot olmaya hak kazanırsınız.
Neticede; ana hatlarıyla nasıl pilot olurum sorusunun cevapları üzerinde durduk. Ancak sonradan pişman olmamak için daha detaylı araştırma yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Pilot olmak karşısında eminsek şimdi de isteyen herkes pilot olabilir mi diye soranlar için bu cazip mesleğin koşullarından bahsedelim.
Pilot Olma Şartları Nelerdir?
Pilot olmak için eğitim hayatını sevmek zorunda olmanız gibi. Çünkü bu cazip işi alabilmek için temel fizik, matematik, meteoroloji, uçak sistemleri, navigasyon, yönetmelik, fizyoloji gibi pek çok alanda yeterli bilgi birikimine sahip olmalısınız.
Yani çalışmayı ve öğrenmeyi sevmiyorsanız, pilot olma fikrinizi bir kez daha gözden geçirmelisiniz.
Yüzlerce kişinin canının emanet edildiği pilotlar, hava devinim biliminden meteorolojiye, uçağın teknik sistemlerinden hava trafik kontrolü yönetmeliklerine ve daha pek gerekli konuya varana kadar yeterli bilgiye sahip olmak durumundadır.
Pilot olmak için aranan şartlar arasında iyi derecede İngilizce de var. Ve bunun öyle sözde İngilizce bilmek olmadığının farkına varmalısınız. Anadiliniz gibi kendinizi ifade edebilmeniz gerekiyor. Zaten çat pat İngilizce bilgisiyle pilot olmaya kalkışırsanız, daha yolun başında girdiğiniz sınavlardan kalır, serüveninizi tahmin ettiğinizden daha önce sonlandırmak durumunda kalırsınız. Ya da bu alanda kariyer yapmaya kararlıysanız, pilotluk eğitimine başlamadan önce ICAO Havacılık İngilizcesi eğitimi alıp, dil bilginizi yeterli düzeye getirirsiniz.
Türk Sivil Havacılık mevzuatına göre uçuş eğitimi almak için lise diploması yeterlidir. Ancak hava yolu işletmelerine bakıldığında çoğunlukla üniversite mezunu pilotların tercih edildiği görülür. Yani lise mezunu pilotların, istihdam edilme şansı lisans mezunlarına göre çok daha düşüktür. Bu nedenle, günümüzde üniversite okuduktan sonra pilotluk eğitimi almak çok daha mantıklıdır. Ayrıca teknik bölüm mezuniyetinin aday pilotlar için daha avantajlı olduğunu söylemekte de fayda var.
Pilot olmak için hem ruhen hem de bedenen sağlıklı olduğunuzu ispatlamanız gerekmektedir. Bunun için de bir dizi teste girerek istenen sağlık raporunu temin etmelisiniz. Daha açık söylemek gerekirse; SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli birinci sınıf sağlık sertifikasına sahip olmalısınız.
Pilot olmak için almanız gereken eğitim ve girmeniz gereken testler küçük bir servet değerindedir. Yani bulutların arasında dolaşmak istiyorsanız, eğitiminiz için binlerce liraya ihtiyacınız olacağını bilmelisiniz. Kaldı ki pek çok öğrencinin bu nedenle yüksek meblağlarda krediler çektiğini ve büyük borçlar alına girdiğini biliyoruz.
Zaten SGHM’nin sitesinde de belirtildiği gibi hava yolu pilotu (ATPL) lisansına sahip olmak için ödenmesi gereken ücretler, okullar arasında farklılık göstermekle beraber ortalama 80.000 euro civarındadır.
Kaldı ki bu yalnızca ortalama fiyattır. Çünkü fiyatlar arasında farklılıklar meydana gelebilmektedir. Mesela; bazı okullar kitapları, materyalleri, testleri ve benzeri şeylerin ücretlerini fiyatlarına dahil ederken, bazıları bunlar için ekstra ücret istemektedir.
Ayrıca bazı okullar, öğrencinin eğitimi ne kadar sürerse sürsün lisans vereceklerini taahhüt etmektedirler. Ancak sonradan bunun belirli bir uçuş saatini kapsadığı ortaya çıkmaktadır. Tüm bunları dikkate alarak, en iyi uçuş okulunu tercih etmeli, pilot olmak için servet ödeyeceğinizi unutmamalısınız. Tabii, çok çalışarak burslu pilotaj eğitimi alabileceğinizi de unutmayın.
Pilotluk için yaş, boy, kilo sınırına da dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin kabul ve kayıt koşulları arasında 1 Ocak 1995 veya sonrasında doğmuş olmak, boyun en az 1.65 en çok 1.90 olması, boyun santimetre değerinin son iki rakamından en çok 7 fazla ve 15 eksik kilo ağırlığında olmak vardır.
Bununla birlikte THY, boy sınırlarını esneterek erkeklerde 1.65 kadınlarda 1.60 olan alt sınırı 1.57’ye çekmiştir.
Yukarıda pilot olmak için aranan şartları, sahip olmanız gereken niteliklerle birlikte ana hatlarıyla ele aldık. Ancak bu işi ne amaçla yapacağınıza bağlı olarak taşımanız gereken şartlardan da bahsedelim. İşte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sitesinde belirtilmiş pilot olmak için aranan ön koşullar:
Pilot Olmak
Pilot maaşları, özel hava yolu şirketlerinin belirlediği standartlara göre değişkenlik göstermektedir. Yine de yurt içi merkezli hava yolu şirketlerinde verilen maaşlar aşağı yukarı aynı seviyelerdedir. Yurt dışı merkezli hava yollarında ise farklı standartlar uygulanmaktadır.
Örneğin Türk Hava Yolları’nın yardımcı pilot maaşı aylık 25 bin lira, kaptan pilot maaşı ise 45 bin lira civarında seyretmektedir. Mesleğe yeni başlayan pilotların maaşı ortalama 20 bin lirayken deneyimli pilotların maaşları 60 bin liraya kadar çıkabilmektedir.
Bir de pilotluk mesleğinin avantajları ile dezavantajları üzerine konuşalım. Zira bu işi yapmak isteyenler, o kocaman uçakları uçurmanın yalnızca iyi taraflarını düşünürler. İşte bu nedenle, madalyonun her iki tarafının da farkında olarak kararınızı vermeli, sonradan pişmanlık yaşamalısınız.
Pilot olmanın başlıca avantajları şöyledir:
Pilot Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?
Pilot eşi olmanın avantajları için ekşi sözlükte yazan bazı yazarların cümlelerini alıntılıyoruz.
“kendisi benim eşim olur. bu başlık, pilotluk işini sadece üniforma giyip bir ülkeden başka bir ülkeye gezmeye gittiğini ve utanmasak uçağın tuvaletinde bile hatun götürdüğümüzü sanan tiplerin ( nasıl bir fantezi dünyanız ve açlığınız varsa) saçmalıkları dolmuş hep. eşimin en büyük sorunu bu bayramda da çalışıyor olmam. dün oğlumun 2. yaş gününde onlar kutlama yaparken ben burda benim ve meslektaşlarım hakkında yazan insanları sevdiklerine tanıdıklarına belkide belki hatun yaparız diye çıktıkları yolculuklarında onların hayatlarından mesuldüm. kocası pilot olan kadının işi zordur. pilotunda işi zordur. kancıklık arıyorsanız bunu bir meslek, cinsiyet, statü üzerinden değil, direk kendiniz üzerinden arayın.”
“normal koşullar altında haklarında hiç bir yorum yapmayacağım kadınlardır. çünkü pilot eşi olmak ya da doktor eşi olmak ya da mühendis eşi olmak bir ünvan değildir. kadınla ilgili bir mesele değildir. pilot kadın hakkında buyrun konuşalım, doktor kadın hakkında buyrun konuşalım ama adamın işiyle kadın arasında nasıl bir bağ kurulabilirki der geçer-dim, n o r m a l d e…
lakin bugün konuşacağım! bir pilotla olan arkadaşlığımdan ötürü onun başka bir pilot arkadaşıyla tanıştım, gel zaman git zaman o adamın eşiyle de tanıştım. adam iskoç kadın ingiliz nasıl minnoş, nasıl tatlı bir çiftler anlatamam! ikisi de zeki oturaklı saygılı mesafeli espritüel vs. vs. insanlar. hiç öyle ben pilotum ben de karısıyım hah! falan tavırlarında insanlar değiller, gayet normal halleri tavırları, hatta baya mütevazi giyiniyorlar, bu kadar çıktık beraber vs. bir kasıntılıklarını görmedim. tatile giderler mesela gayet orta halli bir karavan hippi aşıklar gibi, hiç öyle gösteriş de falan gözleri yok ki adam pilot olmasının haricinde bir de şirket sahibi falan köpek gibi zenginler yani aslında.
neyse velhasıl kelam sohbet ısınınca tabii instagramda ekleştik, anam babam! kadının biosunda ilk yazan şey pilot’s wife sonrasında da her paylaştığı fotoğrafa fix koyduğu etiketler şöyle gidiyor; #pilotswife #expatlife #thailand #love #lovemypilot #pilotwifelife etc.etc…
ya bacım sen nasıl tatlı bir insansın bu profilinin hali neeee?!!! 😮 hayır bu insan gerçekten bir pilotun karısı olmaktan başka hiç bir şey başaramamış biri falan da değil, tanıştım baya kültürlü, enteresan, hoş sohbet, eğitimli bir insan… online çalışıyor şuan grafik dizayn yapıyor (yani öyle ev hanımı falan da değil) bir yandan fotoğraf çekiyor hobi olarak, otur sohbet et saatlerce doyamazsın nüktedan, akıllı vs… ama gel görki! ınstagramına bir giriyorsun #kıskananlar #çatlasın #allah #nazardan #korusun #kocişim #pilotum #aslanım #erkekim
sebebi neydiki…?
seni hala seviyorum claire!
Pilotaj bölümü okumak için pilotaj eğitimi bölümünün bulunduğu üniversiteler şunlardır:
Pilot olmak için temel fizik, matematik, meteoroloji, uçak sistemleri, navigasyon, yönetmelik, fizyoloji gibi bölümleri sevmeniz gerekir. Pilot eğitiminde en önemli konulardan biri de iyi derece İngilizce’den geçer. ICAO Havacılık İngilizcesi eğitimi alıp dil seviyenizi geliştirmelisiniz.
Pilotaj eğitimi alarak eğitimi başarılı tamamladığınız takdirde Private Pilot Licence – Hususi Pilot Lisansı alabilirsiniz. Pilot olmak için de eğitimlerin ardından ehliyet alımlara geçmektedir. Tek motorlu uçak ehliyeti almak için ise 165 saat yer dersi ve buna ek 40 saat uçuş yapmanız gerekmektedir. Bunun ardından kontrol uçuşu sınavına gireceksiniz.
Hava yolu nakliye pilotu sınavından başarılı geçmek için ise 823 saat ders alıp 160 saat sürecinde uçuş yapacaksınız. Bu lisansı aldıktan sonra derslere girip hepsinden geçerseniz ATPL Frozen sertifikası almaya hak kazanacaksınız.
Daha sonra TİP eğitimlerine başlamanız gerekecek. Bu işlemi de başarılı olarak tamamlarsanız üçüncü pilot olarak kabine girme hakkına sahip olacaksınız. Bu işlemde 100 saat gözlem aşaması yer almaktadır. Bunu da tamamlarsanız 2. pilot olarak göreviniz başlatılmaktadır.
Askeri pilot olmak birkaç sene öncesine kadar kişi lisede askeri havacılık lisesini kazanarak dört senelik lise eğitimini burada başarıyla tamamlamalı ve hava harp okuluna girmeye hak kazanmalı ya da ise dışında üniversite sınavında hava harp okuna girmeye hak kazanmış olması yeterliydi. Ancak son dönemlerde gelişen olaylardan sonra hava harp okulları kapatılmış ve hava harp okulu yeni kurulan milli savunma üniversitesine bağlı olarak eğitim vermeye başlamıştır.
Askeri Pilot Nasıl Olunur?
Askeri pilot olmak için belli koşullar vardır bunlara değinmek gerekirse:
Pilot olmak için göz bozukluğunuz etkisi nedir, nasıl etkiler? +5 derece hipermetrop ve -6 derece miyop olan kişiler pilotluk lisansı alabilmektedir fakat bu derecelerin üstünde göz problemine sahip olan kişiler pilotluk yapamamaktadır.
Pilot okulu yani Pilotaj Bölümü Öğrenim Ücreti : 2021-2022 Öğretim yılında Sivil Havacılık Yüksekokulu, Pilotaj programı (yıllık) 64.000 TL ve ayrıca, Pilot Lisanslandırması için gerekli ücret: 59.000 Euro olmak üzere, uçuş eğitimi için ödenecek miktardır.
Bir diğer içeriğimiz Hostes Nasıl Olunur? detaylı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.