DOLAR

17,2995$% 0.45

EURO

17,7164% 0.88

STERLİN

20,8245£% 1.35

GRAM ALTIN

970,18%0,79

ÇEYREK ALTIN

1.599,00%0,00

TAM ALTIN

15.727,63%-0,51

BİTCOİN

355551฿%2.31761

a
  • Dava Haber
  • Güncel
  • Araç Arıza İşaretleri ve Anlamları

Araç Arıza İşaretleri ve Anlamları

0

BEĞENDİM

Araç arıza işaretleri ve anlamları araçlarınızın sağlığını yorumlayabilme açısından çok önemlidir. Araba göstergeleri ve araba arıza işaretleri nelerdir? Arabamdaki ikaz ışıkları yanınca ne yapmam gerekiyor? gibi bir çok soru aklınıza gelecektir tam olarak cevapları bulabilmeniz için ve araçlarınızdaki sorunları, işler daha kötüye gitmeden önce çözebilmeniz için tüm araba göstergeleri anlamları resimli bir şekilde bu yazımızda sizler için Dava Haber olarak düzenledik.

Araba kullanırken karşılaştığımız araç ikaz işaretleri ve uyarı lambaları pek çok kullanıcı tarafından dikkate alınmıyor. Fakat bu arıza lambaları güvenli bir sürüş için bizlere yardımcı oluyorlar. Bu arıza göstergelerinin ne anlama geldiğini anlatan içeriğimizle hangi arıza lambasının ne anlama geldiğini görebilirsiniz. En sık yanan 12 araç arıza lambasını ve ne anlama geldiklerini sizler için hazırladık.

Araba Gösterge Paneli

Araba gösterge paneli; paneldeki ışıklar, işaretler yolu ile size aracınızdaki sorunla ilgili bilgi veren önemli bir parçadır.

Gösterge panelindeki bu işaretler her zaman önemli bir arızanın sinyali olmasa da genellikle aracınıza dair bir sorun oluşmaya başladığının sembolüdür.

Uyarı ışıkları renklerine göre farklı anlamlara gelmektedir:

  • Yeşil: Sistem düzgün çalışıyor veya şu anda kullanımda,
  • Sarı: Bir şey düzgün çalışmıyor – daha dikkatli olun ve mümkün olan en kısa sürede kontrol edin,
  • Kırmızı: Ciddi ve potansiyel olarak tehlikeli bir sorun var – güvenli olduğu anda araba kullanmayı bırakın.

Tüm otomobillerde, motor yönetim ışığı veya yağ basıncı uyarı ışığı gibi farklı sistemlerle ilgili çeşitli gösterge paneli uyarı ışıkları bulunur. Birçok otomobilde, kontağı açtığınızda bu ışıklar birkaç dakikalığına görünecek, ancak kısa süre sonra tekrar sönecektir. Bu uyarı ışıklarından biri veya birkaçı motor çalışırken yanık kalırsa aracınızda bir sorun olabilir.

Motor İkaz Lambası

Araba arıza ışıkları arasında yüksek öneme sahip olan motor ikaz lambası, aracın motorunda gerçekleşen büyük bir problemi işaret edebilir. Motor ikaz ışığı, aracınızda bulunan farklı sistemlerden dolayı motorda oluşan bir sorunda aktif hale gelebildiği gibi, doğrudan motorun arızalı olduğunda da yanabilir. Diğer yandan, araçta kullanılan yakıt türünde bir sorun varsa bu durumda da motor arıza lambası yanabilir. Sarı bir mekanizma şeklinde olan bu ışık yandığında, vakit kaybetmeden aracınızı servise götürerek oluşabilecek daha önemli problemlerin önüne geçebilirsiniz.

Fren İkaz Lambası

Tıpkı motor ikaz ışığı gibi, oldukça önemli araba arıza lambası çeşitleri arasında bulunan fren ikaz ışığı da birbirinden farklı problemlerden kaynaklı olarak bazı durumlarda yanabilir. Bu nedenlerin başındaysa genellikle el freninin çekili kalması gelir. Eğer el frenini kontrol ettiğinizde herhangi bir sorun yoksa, problem fren hidroliğinin düşük seviyelere inmesinden ya da fren balatalarından kaynaklanabilir. Bu noktada, aracı durdurarak yol yardımı çağırmanız çok daha faydalı olacaktır. Kırmızı bir yuvarlağın içinde ünlem işareti şeklinde olan fren ikaz ışığı el freniyle ilgili değilse, aracı servisin kontrol etmesi gerekir.

Akü İkaz Lambası

Akü ikaz ışığı, araba arıza göstergesi üzerinde kırmızı bir dikdörtgen içinde artı ve eksi işaretleriyle yer alır. Çoğu zaman iki ayrı problemden kaynaklı aktif hale gelebilen akü ikaz lambası, genelde akü şarjının bitmesi sonucu ortaya çıkar. Bunun dışında akü bitmediği halde hala yanıyorsa akünün bozulmuş olduğu anlamına gelir. Araba arızaları arasında sıkça karşılaşılan aracın çalışmaması, çalışsa dahi farların kullanılamaması gibi durumlar çoğunlukla akü problemlerinden dolayı meydana geldiği için, bu uyarı oldukça önemlidir.

Yağ Basıncı İkaz Lambası

Çeşitli sorunları beraberinde getirebilen bu kırmızı renkli ikaz ışığı, araba arıza sembolleri arasında doğrudan motoru etkileyebilen uyarılardan biri olarak kabul edilir. Bu yüzden yağ basıncı ikaz lambasının yandığını gördüğünüz anda, aracı durdurarak yağ durumunu kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde motoru kullanılmaz hale getirebilecek ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Eğer yağ durumuyla ilgili bir sorun olmamasına rağmen bu ışığın yandığını görüyorsanız, servisten destek almanız gerekir.

Hararet İkaz Lambası

En çok karşılaşılan uyarılardan biri olduğu için, sıkça merak edilen araba arıza lamba anlamları arasındaki hararet ikaz ışığı, iki temel sebepten dolayı yanıyor olabilir. Bunlardan biri, araç motorunun çok sıcak çalıştığı anlamı taşırken diğeri ise yeterli su olmadığı anlamına gelir. Bu yüzden öncelikle hararet ikaz lambasını gördüğünüz anda, aracı sağa çekerek rölantide birkaç dakika beklemelisiniz. İkaz ışığı söndükten sonra da su durumunu kontrol etmelisiniz.

Lastik Basıncı İkaz Lambası

Sarı bir dairenin içinde ünlem işareti şeklinde olan lastik basıncı ikaz lambası, son yıllarda araçların göstergelerinde bulunması zorunlu hale getirilmiş uyarılar arasında yer alır. Sürekli lastiklerdeki hava oranını kontrol eden sensör aracılığıyla aktif hale gelen bu ikaz lambası, lastiklerin havasında bir düşüş olduğunu gösterir. Sürüş konforunu ve güvenliğini doğrudan etkileyen bir durum olduğundan, bu uyarıyı gördüğünüz anda araç lastiklerini kontrol etmeli ve lastiklere gerekirse hava basmalısınız.

Araç Göstergeleri Nelerdir?

Her aracın bir araç gösterge paneli bulunmaktadır. Bu panel üzerinde sürekli olarak görülebilecek şekilde yerleştirilen hararet, devir, hız, yakıt, kilometre sayacı gibi göstergeler bulunur. Bunlar sürüş anında dikkat edilmesi gereken göstergeler oldukları için araç gösterge paneline bakıldığı anda net bir şekilde fark edilecek şekilde tasarlanırlar. Arabanın ön panelinde simge olarak bulunan ve normal şartlar altında yanmayan araba arıza işaretleri vardır.

Arıza lambaları;

  • Uyarı
  • Güvenlik
  • Aydınlatma
  • Genel
  • Gelişmiş işaretler olarak kategorilendirilmektedir.

Uyarı gösterge işaretleri arasında; hararet ikaz ışığı, lastik basınç ışığı, hava yastığı ikaz ışığı, süspansiyon amortisörü ikaz ışığı, ABS ikaz ışığı, fren balatası ikaz ışığı, fren hidroliği ikaz ışığı, tıkanmış hava filtresi ikaz ışığı, ESC / EPS ikaz ışığı, lastik basınç ikaz ışığı yağ basıncı ikaz ışığı ve akü ikaz ışığı gibi göstergeler bulunmaktadır.

Aydınlatma gösterge işaretleri araç ışıklarına ait bilgileri verir. Bu işaretler kısa far, uzun far, sis lambası, yağmur ve ışık ikaz göstergelerinin araçtaki konumlarına göre çeşitlendirilmesinden oluşur.

Genel gösterge işaretleri arasında; ön cam sıvı ikaz ışığı, ön cam buğu ve arka cam buğu ikaz ışıkları, düşük yakıt ikaz ışığı, açık kapı ikaz ışığı, açık kaput ikaz ışığı gibi göstergeler bulunur.

Araç Arıza İşaretleri Ne Anlama Gelir?

Araç ikaz işaretlerinin anlamlarını bilmek sürüş güvenliği açısından çok önemlidir. Sürüş esnasında ciddi tehlike oluşturacak uyarı ışıklarından bazıları;

Motor Kontrol İkaz Işığı: Araçta motor arızası olduğunu ifade eder ve ciddi sorunlar sebebiyle yanabilir. Bu nedenle en kısa sürede servise gidilmesi gerekir.

Yağ Basıncı İkaz Işığı: Aracın yağ seviyesinin azaldığı anlamına gelir, mutlaka yağ seviyesinin ve basıncının kontrol edilmesi gerekir.

Lastik Basıncı İkaz Işığı: Bir veya daha fazla lastikte basınç sorunu olduğunu gösterir. Basınç düşük ya da yüksek olabilir her iki durum da sürüş güvenliğini tehlikeye attığı için basınç ayarı yapılması gerekir.

Hararet İkaz Işığı: Motorun aşırı ısınmış olduğu durumlarda yanar ve soğutma sıvısı ile ilgilidir. Yanmaya başladığında araç durdurulmalı, aracın soğuması beklenmeli ve sonrasında aracın suyu kontrol edilmelidir.

Fren Hidroliği İkaz Işığı: Fren hidrolik seviyesi olması gerekenin altında kaldığında yanar, aracın servis götürülmesi gerekir.

Fren Balata İkaz Işığı: Fren balatalarının aşındığını gösterir ve balatalar değiştirilmelidir.

ABS İkaz Işığı: ABS sisteminde bir arıza olduğunda yanar ve araç servise götürülmelidir.

Hava Yastığı İkaz Işığı: Hava yastığı sisteminde sorun olduğu anlamına gelir, kontrol edilmesi önemlidir.

Akü İkaz Işığı: Aküde ya da alternatörde arıza olduğunda bu ışık yanar, elektrikli aksamların tamamı kapatılmalı ve araç servise götürülmelidir.

Kaput İkaz Işığı: Kaputun açık olduğunu gösterir ve kaput açıkken aracın hareket halinde olması ciddi tehlike oluşturur.

Motor Arıza Lambası Sorunları Nelerdir?

Motor arıza lambası sorunları, yanan motor ışığı araçta yaşanan farklı sorunlara işaret ediyor olabilir. Kimi zaman basit kimi zaman da hayati bir problemi ifade edebilen bu uyarıları göz ardı etmemek gerekiyor. Gelin şimdi beraber uyarı işaretlerinin verdiği mesajları inceleyelim.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
Motor arıza lambası kırmızı yanıyor: Kırmızı renkli ikaz ışığını gördüğünüzde aracınızı sağa çekerek durmalısınız. Çünkü kırmızı ışık motorun arıza moduna bile geçemediği çok ciddi problemler olduğunun ifadesidir. Bu ışık yanarken aracı kullanmaya devam etmek oldukça tehlikelidir.
Motor arıza lambası yanıp sönüyor: Arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa motorun çalışması sırasında yaşanan bir problem var demektir. Bu sorun kolay çözülebilecek bir sistem hatası da olabilir, motorun ciddi hasarlar alacağı problemlere de işaret ediyor olabilir. Bu durumda en iyisi bir servise danışmak olacaktır.
  • Motor arıza lambası sürekli yanıyor: İkaz ışığı sürekli yanıyorsa, uyarının rengine bakın. Eğer sarı renkliyse aracınızı servise kadar götürebilirsiniz. Eğer kırmızıysa hemen araçtan inin ve çekici çağırın. Yaşanan bir aksaklıktan dolayı aracı servise götürdüğünüz halde arıza lambası yanmaya devam ediyorsa arıza kaydı araç hafızasından silinmemiş veya hasar giderilememiş demektir.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Aracınızdaki ikaz lambaları yanıyorsa motor bileşenleri birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışamıyor demektir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, hava emiş ve egzoz sistemlerden biri bile hasar görse motor ikaz lambaları yanmaya başlar. Arıza lambasının yanmasına sebep olan hasar bölgelerini ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Hava akış sensörü (MAF)
  • Oksijen (Lambda) sensörü
  • Katalitik konvertör
  • Buji ve buji kablosu
  • Yakıt dolum kapağı
  • EGR valfi
  • Termostat
  • Yakıt enjektörleri
  • Akü

En Sık Yanan Araç İkaz Lambaları

En sık yanan araç ikaz lambaları listesi ile ikaz lambaların anlamalarını öğrenip daha önce olaya müdahale edebilirsiniz.

  • Motor Yağ Basıncı Uyarısı

Araç gösterge panelinde bu ikaz lambası yanıyorsa motorunuzun yağ seviyesi basıncı düşük demektir. Bu durumda motor yağ seviyesinin kontrol edilmesi gerekir. Bazen kötü yağ kullanımından dolayı da motor yağ basıncı düşük çıkabilir.

  • Lastik Basıncı Uyarısı

Araç lastiklerinizin basıncı düştüğünde bu ikaz lambası yanar. Bu durumda yapmanız gereken araç lastiklerinizin basıncını ölçmenizdir. Araç lastik basınçlarınızın kaç PSI/bar olması gerektiğini araç kullanım kılavuzunuzda bulabilirsiniz. Benzin istasyonlarında lastik basınç ayarınızı tavsiye edilen şekilde ayarlayabilirsiniz.

  • Hararet Uyarısı

Hararet göstergesinin yanması motorunuzun aşırı ısındığını ya da soğutma suyu seviyesinin düştüğünü gösterir. Eğer bu gösterge lambası yanıyorsa hemen aracınızı durdurmalı ve motorun soğumasını beklemelisiniz. Aracınızı kullanmaya devam etmeniz halinde araç motoru zarar görebilir. Daha sonra ise yetkili servis desteği almalısınız.

  • ABS Uyarısı

ABS gösterge ışığının sürekli yanması araçta ABS fren sisteminin devre dışı kaldığını gösterir. Böyle durumlarda normal fren sistemi çalışmaya devam etmektedir. ABS fren sisteminin tekrar çalışması için aracınızı servise götürmeniz gerekir.

  • Akü Şarj Uyarısı

Bu ikaz ışığı araç aküsünün bitmek üzere olduğu anlamına gelebilir. Elektrik sistemlerinin çalışmaya devam edebilmesi için akünüzün dolu olması gerekir. Bunun haricinde şarj sisteminizde bir arızadan da kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda aracınızı yetkili servise götürmeniz gerekir.

  • Yakıt Uyarısı

Yakıt ikaz ışığı aracınızın yakıtının azaldığını gösterir. Yakıt miktarına bağlı olarak yanan bu gösterge lambası araçtan araca değişmektedir.

  • Hava Yastığı Uyarısı

Hava yastığı ikaz lambası hava yastığınızın çalışmadığı durumlarda yanar. Hava yastığı sisteminde bir sorun oluştuğundan dolayı olası kazalarda devreye girmeyecektir. Dolayısıyla en kısa zamanda yetkili servise gitmeniz gerekir.

  • ESP/ASR Sistemleri Uyarısı

Araçlarda ESP/ASR ışığı normalde pasiftir. Bu ışığın yanıp söndüğü durumlarda sistemin aktif olduğu anlamına gelir. ESP/ASR lambanız sürekli yanıyorsa devre dışı kalmış ya da iptal edilmiş demektir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız aracınızı servise götürmenizde fayda var.

  • Emniyet Kemeri Uyarısı

Emniyet kemeri takmanın olası kazalarda yaralanma ve ölüm riskini azalttığını hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla araçlarda bulunan bu ikaz işareti bize emniyet kemerimizin takılı olmadığını hatırlatıyor. Ayrıca yeni model arabalarda ikaz sesi de bulunuyor. Mesafe farketmeksizin her zaman emniyet kemerini takmamız gerektiğini unutmayalım.

  • Kızdırma Bujisi Uyarısı

Dizel araçlarda görülen bu uyarı ışığı aracınızın bujilerinde sorun olduğunda yanmaktadır. Bu uyarı ışığı yandığında aracınızı servise götürmelisiniz.

  • Fren Sistemi Uyarısı

Fren ikaz ışığı araçta el freni çekiliyken yanar. Fakat bu durum haricinde de gösterge lambası hala yanmaya devam ediyorsa fren hidrolik seviyesi düşmüş olabilir. Fren hidrolik seviyesini kontrol ederek eksikse tamamlamanız gerekir. Bu tip durumlarda fren balatalarını da kontrol ettirmeniz gerekir.

  • Egzoz – Emisyon Uyarısı

Araç panelinizde egzoz uyarı lambası normalde araç ilk çalıştığında yanıp sönmektedir. Fakat sürekli yanıyorsa egzoz emisyon sisteminde ya da motorda bir arıza var demektir. Bazı durumlarda motorunuzun durmasına sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız aracınızı hemen en yakın servise götürmelisiniz.

Lambalarla ilgili araç gösterge paneli işaretleri

Motorla ilgili araba göstergeleri ve anlamları

Yakıt ve yağlama ile ilgili araç arıza ışıkları

Dizel araçlara özel araç içi göstergeler ve anlamları

Mekanik aksamla ilgili araç uyarı lambaları

Hava koşulları ile ilgili araba ikaz ışıkları ve işaretleri

Sürüş ve sürüş emniyeti ile ilgili araba ikaz lambaları

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
GÜNCEL Araç Arıza İşaretleri ve Anlamları
GÜNCEL Rakı Fiyatları – 2022 Fiyatları
GÜNCEL Viski Fiyatları
GÜNCEL Votka Fiyatları 2022 TR
GÜNCEL Tekila Fiyatları
GÜNCEL Şarap Fiyatları 2022 – Beyaz Roze Kırmızı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.