DOLAR

17,3021$% 0.49

EURO

17,6983% 0.78

STERLİN

20,8000£% 1.22

GRAM ALTIN

969,37%0,71

ÇEYREK ALTIN

1.598,00%0,00

TAM ALTIN

15.720,32%-0,55

BİTCOİN

354610฿%1.76654

a

Ekonomi Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Temel Bilgi

0

BEĞENDİM

Ekonomi Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Temel Bilgi ekonomi oldukça geniş kapsamlı bir konudur. Birçok kişi gerek borsa üzerinde işlem yaparken gerekse günlük finansal hayatını gerçekleştirirken ekonomi üzerinde birçok terimle karşılaşmakta ve terimleri kullanmaktadır. Sizlerde ekonomi üzerinde gerekli araştırmalarda bulunuyorsanız, detaylarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda ekonomi hakkında bilinmesi gereken 10 temel bilgi ve detayları konusundan bahsedeceğiz.

Ekonomi Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Temel Bilgi

Ekonomi hakkında söylenenleri anlayabilmek ve gündemde yer alan terimler üzerinde karşılaştırma yapabilmek için öncelikle bazı bilgilerin edinmesi gerekmektedir. Bu bilgiler aynı zamanda borsa üzerinden yapacağınız işlemlerde veya direkt olarak günlük hayatınızda yönetmeniz gereken finansal olaylarda sizlere fayda sağlayacaktır. Sizler için bilmeniz gereken bazı ekonomi terimlerini listeledik.

Ekonomi Nedir?

Ekonomi, kısıtlı kaynakların olduğu ve malın kimin için ne miktarda üretileceği ve kimler tarafından tüketileceği sorularına cevap vererek aynı zaman fiyat oluşumunu sağlayan bilim olarak ihtiyaç, üretim, mal, kıtlık, tercihler, fayda, kaynak, değer, alternatif maliyetlerden oluşmaktadır.

Enflasyon Nedir?

Enflasyon’un TÜİK’in yayımladığı endekslerle ölçümü sağlanmaktadır. Enflasyonu kısaca tanımlamak gerekirse tüketici ve üretici arasındaki fiyat gelişmeleri ile ürün ve servis fiyatlarındaki satın alma gücünün oranı üzerinde yapılan analizleri bizlere göstermektedir. Fiyatlar, ürün ve hizmetler üzerindeki para oranının istikrarına göre hesaplanmaktadır.  Emisyon, büyüme, fiyat dengeleri, mal ve hizmetler gibi birçok konuda enflasyon değerleri oluşmaktadır. Enflasyonun yüksek değerlere ulaşması paranın alım gücünün azalmasına, değerlerinin düşmesi ise alım gücünün çoğalmasına neden olmaktadır. Enflasyonun en önemli ekonomi terimleri arasında olduğunu ve bilinmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Ayrıca şuna bakınız: Borsada Para Kazanmanızı Sağlayacak 10 Yöntem

Faiz Nedir?

Faiz, tasarruf etmek ve başka amaçlarla ödünç verilen para için istenen bedeldir. Faizin Oransal ifadesine de faiz oranı denilmektedir. Faiz oranları da dönemsel-yıllık veya bileşik faiz oranı olarak ifade edilmektedir. Faiz aynı zamanda ekonomik terimler arasında bilinmesi gereken en temel etkenler arasında yer almaktadır. Faiz’in birçok alanda hesap edildiğini ve zarar ve fayda oranının nasıl olacağına dair birçok ilişkilendirmenin yapıldığını dile getirebiliriz.

Para Politikası Nedir?

Para Politikası, ekonomik yönden büyüme ve finansal istikrarı, fiyat dengesi, istihdama ulaşılması için paranın istikrar edilebilirliğini ve maliyetini etkilemek için alınan kararları ifade etmektedir. Genellikle para politikası genişletici ve daraltıcı olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan kısa bir şekilde bahsedecek olursak genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelmektedir.  Genişletici para politikasının tersi ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelen daraltıcı para politikasıdır. Genişletici para politikası ekonomideki durgunluk diğer ismi durgunluk olarak adlandırılır. Ortaya çıkan işsizliğin paraya olan arzın artması sonucu ve artan para miktarını faizi düşüreceği varsayımından işsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla genişletici para politikası uygulanmaktadır. Daraltıcı para politikası, enflasyon üzerindeki para arzındaki azalışını yükseltmek üzerine yapılan işlemlerdir. Bunun yanı sıra faizlerin yükselmesi, insanların tüketim eğilimine azalması gibi varsayımları düşürmek amacıyla da daraltıcı para politikası uygulanmaktadır.

Maliye Politikası Nedir?

Kamu harcamaları ve kamu gelirlerinin kullanılması ekonominin tam istihdamına ulaşmasını sağlayarak ekonomik dalgaları en aza indirgeyerek adaletli bir gelir dağılımının sağlanması için uygulanan ekonomik bir politikadır. Bu politikayı inceleyecek olursak iki tür politika karşımıza çıkmaktadır bunlar Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) ve Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH)‘dır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak, GSMH, Bir ülkenin vatandaşlarının bir dönem içerisinde ürettiği katma değerdir. GSYH ise, bir ülkenin sınırları içerisinde bir dönemde üretilen katma değerdir.

Deflasyon Nedir?

Piyasa fiyatlarının belli bir zaman süresi içerisinde sürekli olarak düşüş göstermesidir deflasyon. Mal ve hizmetlerin sürekli ucuzlaması aynı zamanda mal alım taleplerindeki düşüşün gerçekleşmesidir. Toplam arzın toplam talebi aşması, ürün fiyatlarının düşmesine rağmen kendisine alıcı bulamamasıdır. Bilmeniz gereken ekonomi terimleri üzerinde deflasyona büyük bir yer vermeniz gerekmektedir.



Portföy Nedir?

Portföy gerçek ya da tüzel kişilerin yatırım yapmak veya kazanç sağlamak için elinde tutmuş oldukları tüm parasal değerlerdir. Bunlar nakit para, döviz, altın, tahvil, hisse senedi, mevduat ve bono gibi değerler olabilir. Bu değerlerin toplamına verilen değer ise portföy olarak adlandırılmaktadır. Portföyü kısaca tanımlamak gerekirse portföy yatırımcıların sahip olduğu tüm parasal değerlerin tamamına denilmektedir.

Devalüasyon Nedir?

Sabit kur sistemlerinde, ödemeler dengesi bir devletin resmî para birim değeri diğer bir ülke dövizleri karşısında değer kaybetmesi olayına Devalüasyon denilmektedir. Kısaca bir döviz cinsinin başka bir döviz cinsi karşısında değer kaybetmesidir.

Likidite Nedir?

Likidite vadesi gelen borcu başka bir gelir kaynağından kolaylıkla borç alarak zamanında tam karşılama gücüyle çeşitli menkul kıymet veya gayrimenkul ilin nakit tutara çevrilmesidir. Örnek vermek gerekirse, edinilen menkul kıymet değerini fazla kaybetmeksizin nakit tutara çevrilebiliyorsa bu menkul kıymetin likit olduğunu dile getirebiliriz. Ya da farklı bir örnek vermek gerekirse her an nakit tutara çevirebileceğimiz ve çevrilme esnasında talep eksikliğiyle karşılaşmayacağım ürünlerin tümü likit ürünlerdir.

Ekonomide Spekülasyon Nedir?

Spekülasyon, mevcut piyasa yapısının değerlendirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Ayrıca mevcut piyasa yapısında oluşabilecek beklentiler dikkate alınarak kazanç sağlanan bir sistemdir. Spekülasyonun ayrıca riskleri üstlendiğini de dile getirebiliriz. Borsalarda ve piyasalarda yer alan varlıklar spekülasyona teşvik edilerek elde bulunan menkul kıymetin günümüzdeki değerine ve fiyatına ulaşması sağlanmaktadır.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
EKONOMI Kredi Almak İçin Gereken Şartlar
İHTIYAÇ KREDISI Borç Kapatma Kredisi Veren Bankalar
EKONOMI Aidatsız Kredi Kartı
EKONOMI Aidatsız Kredi Kartı Veren Bankalar
EKONOMI 3 Ay Ertelemeli QNB FinansBank İhtiyaç Kredileri
EKONOMI Kar Marjı Nedir? Kar Marjı Kaç Olmalı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.