17,2793$% 0.35
17,6742€% 0.64
20,8030£% 1.25
967,63%0,53
1.593,00%-0,37
15.703,94%-0,66
354800฿%2.07535
Ekonomi ne demek? Bir ekonomi, kıt kaynakların nasıl tahsis edildiğini belirlemeye yardımcı olan, birbiriyle ilişkili büyük üretim, tüketim ve değişim faaliyetleri kümesidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, tüketimi ve dağıtımı, ekonomik sistem olarak da adlandırılan ekonomi içinde yaşayan ve faaliyet gösterenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır.
Bir ekonomi, bir bölgedeki mal ve hizmetlerin üretimi, tüketimi ve ticareti ile ilgili tüm faaliyetleri kapsar. Bu kararlar, bazı piyasa işlemleri ve toplu veya hiyerarşik karar verme kombinasyonu yoluyla alınır. Bireylerden aile, şirket ve hükümetler gibi kurumlara kadar herkes bu sürece katılır. Belirli bir bölgenin veya ülkenin ekonomisi, diğer faktörlerin yanı sıra kültürü, yasaları, tarihi ve coğrafyası tarafından yönetilir ve katılımcıların tercihleri ve eylemleri nedeniyle gelişir. Bu nedenle, iki ekonomi birbirinin aynısı değildir.
Piyasa temelli ekonomiler, bireylerin ve işletmelerin arz ve talebe göre piyasa aracılığıyla malları serbestçe değiş tokuş etmesine izin verir . Birleşik Devlet, çoğunlukla tüketicilerin ve üreticilerin neyin satılıp üretildiğini belirlediği bir piyasa ekonomisidir. Üreticiler yaptıklarına sahip olurlar ve kendi fiyatlarına karar verirken, tüketiciler satın aldıklarına sahip olur ve ne kadar ödemek istediklerine karar verirler.
Bu kararlarla, arz ve talep kanunları fiyatları ve toplam üretimi belirler. Belirli bir mal için tüketici talebi artarsa, tüketiciler o mal için daha fazla ödeme yapmaya istekli olduklarından fiyatlar yükselme eğilimindedir. Buna karşılık, üreticiler kârla yönlendirildiği için, talebi karşılamak için üretim artma eğilimindedir. Sonuç olarak, bir piyasa ekonomisi doğal olarak kendi kendini dengeleme eğilimindedir. Bir sektör için bir sektördeki fiyatlar talep nedeniyle yükseldikçe, bu talebi karşılamak için gereken para ve iş gücü ihtiyaç duyulan yerlere kayar.
Ekonomiler ve ekonomileri etkileyen faktörlerin incelenmesi ekonomi olarak adlandırılır. İktisat disiplini iki ana odak alanına bölünebilir: mikroekonomi ve makroekonomi .
Mikroekonomi, neden yaptıkları ekonomik kararları aldıklarını ve bu kararların daha büyük ekonomik sistemi nasıl etkilediğini anlamak için bireylerin ve firmaların davranışlarını inceler. Mikroekonomi, çeşitli malların neden farklı değerlere sahip olduğunu ve bireylerin birbirleriyle nasıl koordinasyon ve işbirliği yaptıklarını inceler. Mikroekonomi, bireysel seçimlerin ve eylemlerin üretimdeki değişiklikleri nasıl etkilediği gibi ekonomik eğilimlere odaklanma eğilimindedir.
Makroekonomi ise büyük ölçekli kararlara ve konulara odaklanarak tüm ekonomiyi inceler. Makroekonomi, yükselen fiyatların veya enflasyonun ekonomi üzerindeki etkisi gibi ekonomi genelindeki faktörlerin incelenmesini içerir. Makroekonomi ayrıca , bir ekonomide üretilen mal ve hizmetlerin toplam miktarını temsil eden ekonomik büyüme oranına veya gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) odaklanır . İşsizlik ve milli gelirdeki değişimler de incelenmiştir. Kısacası, makro ekonomi, toplam ekonominin nasıl davrandığını inceler.
Ekonomi kelimesi Yunancadır ve “ev yönetimi” anlamına gelir. Bir çalışma alanı olarak ekonomiye, başta Aristoteles olmak üzere, eski Yunan filozofları tarafından değinildi, ancak modern ekonomi çalışmaları 18. yüzyılda Avrupa’da, özellikle İskoçya ve Fransa’da başladı.
1776’da The Wealth of Nations adlı ünlü ekonomi kitabını yazan İskoç filozof ve ekonomist Adam Smith, kendi zamanında bir ahlak filozofu olarak düşünülüyordu. O ve çağdaşları, ekonomilerin tarih öncesi takas sistemlerinden para güdümlü ve nihayetinde krediye dayalı ekonomilere evrildiğine inanıyordu.
19. yüzyılda, teknoloji ve uluslararası ticaretin büyümesi, ülkeler arasında daha güçlü bağlar yarattı ve bu süreç, Büyük Buhran ve İkinci Dünya Savaşı’na doğru hızlandı . 50 yıllık Soğuk Savaştan sonra, 20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın başlarında ekonomilerde yenilenen bir küreselleşme görüldü.
Makroekonomi, genel bir ekonominin (piyasa veya büyük ölçekte işleyen diğer sistemlerin) nasıl davrandığını inceleyen bir ekonomi dalıdır. Makroekonomi, enflasyon , fiyat seviyeleri, ekonomik büyüme oranı , milli gelir, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ve işsizlikteki değişiklikler gibi ekonomi genelindeki olayları inceler .
Mikroekonomi, teşviklerin ve kararların sonuçlarını, özellikle bunların kaynakların kullanımını ve dağıtımını nasıl etkilediğini inceleyen sosyal bilimdir. Mikroekonomi, farklı malların nasıl ve neden farklı değerlere sahip olduğunu, bireylerin ve işletmelerin verimli üretim ve değişimden nasıl yararlandığını ve bireylerin birbirleriyle en iyi nasıl koordinasyon ve işbirliği yaptığını gösterir. Genel olarak, mikroekonomi, makro ekonomiden daha eksiksiz ve ayrıntılı bir anlayış sağlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.