DOLAR

17,2791$% 0.32

EURO

17,6628% 0.56

STERLİN

20,7849£% 1.14

GRAM ALTIN

967,89%0,56

ÇEYREK ALTIN

1.593,00%-0,31

TAM ALTIN

15.670,16%-0,84

BİTCOİN

354116฿%2.11452

a

En Değersiz Para Birimi – 2022

0

BEĞENDİM

En değersiz para birimi listemiz de acı olacak ama Türk Lirası artık bu listeye girmek üzere. Türk Lirası Dolar karşısında rekor kırarak 13,00 seviyelerine kadar yükseldi. En değersiz para birimleri liginde TL uzun zamandır ekonomik krizlerle mücadele eden Arjantin’i de geride bıraktı.

Alım Gücü En Düşük Para

Alım gücü en düşük para Rus Rublesi karşısında bile Türk Lirası değer kaybetti. Dünyanın en prestijli ekonomi sayfalarından biri olan The Economics’in her 6 ayda bir yayımladığı dünya para birimlerinin alım güçleri listesinde Türkiye, sondan 5’inci sırada yer aldı.

Listede sondan birinci sırada Rus Rublesi yer alıyor. TL, alım gücünün dünyada en kötü olduğu Rus Rublesi’ne karşı 2021 yılında yüzde 24.6 oranında değer kaybetti. Dikkat çeken bir başka ayrıntı ise, 2021 yılında Amerikan Doları karşısında dünyada en fazla değer kaybına maruz kalan para birimi TL oldu. Arjantin Pesosu’nu da geride bırakan TL, zirveye yerleşti. TL, Kolombiya Pesosu, Tayland Bahtı, Nijerya Nairası gibi para birimlerini de geride bıraktı.

Türkiye Para Birimi Kaçıncı Sırada?

Türkiye Para Birimi Kaçıncı sırada sorusu yukarıda anlatılanlardan sonra pek iç açıcı gelmiyor sırası. Gelinen noktada toparlanma süreci ve adımlar atılsa dahi 10 yıl içinde eski haline döner mi bilinmez. Çünkü ortada o kadar açık var ki nereden tutsanız elinizde kalıyor. İşte en değerli para birimleri.

En Değerli Para Birimi Listesi mutlaka incelemelisiniz.

  1. Kuveyt Dinarı ( 3.32 ABD DOLARI )
  2. Bahreyn Dinarı ( 2.65 ABD DOLARI )
  3. Umman Riyali ( 2.60 ABD DOLARI )
  4. Ürdün Dinarı ( 1.41 ABD DOLARI )
  5. İngiliz Sterlini ( 1.,36 ABD DOLARI )
  6. Cayman Adaları Doları ( 1.20 ABD DOLARI )
  7. Euro ( 1.15 ABD DOLARI )
  8. İsviçre Frangı ( 1.08 ABD DOLARI )
  9. Amerika’nın yerel para birimi Dolar (USD) Dünya’da 9 sırada yerini alıyor.
  10. Panama Balboası ( 1.00 Amerikan Doları )
  11. Sırda Bahama doları bulunuyor, söylememiz gerekiyor ki Amerikan dolarıyla aynı değere sahiptir.
  12. Kanada Doları ( 0,79 ABD DOLARI )
  13. Singapur Doları ( 0,74 ABD DOLARI )
  14. Avustralya Doları ( 0,73 ABD DOLARI )
  15. Brunei Doları ( 0,72 ABD DOLARI )
  16. 44. Türk Lirası ( 0,11 ABD DOLARI )

Afrika Ülkelerine Karşı Değer Kaybettik

TL, son yıllarda sadece dolar ve euro karşısında değer kaybetmiyor. Özellikle 2021 yılında birçok Afrika ülkesinin para birimleri de TL karşısında değer kazandı. Afrika’da iç savaşın yoğun olarak yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti’nin parası bile TL karşısında değer kazandı.

Afrika Ülkelerinin Para Birimleri Türk Lirası Karşısında Ne Kadar Değer Kazandı (2021)

Dünyanın en fakir ve yoksul ülkelerinin konumlandığı Afrika kıtasında yer alan Gine’nin para birimi olan Gine Frankı, 2021 yılında TL karşısında yüzde 25,3 oranında değer kazandı.

Gine Frankı’nın akabinde yüzde 23,8 ile Uganda Şilini geldi. Aynı listede yoksulluğun ve açlığın had safhada olduğu Çad bile yer alıyor. Çad’ın para birimi olan CFA Frankı, 2021 yılında TL karşısında yüzde 15,3 değer kazandı.



Türk Lirası Ne Zaman Değer Kazanır ?

Türk lirasının değerinin erimesi milli servetimizi önemli oranda düşürdü. Kişi başı dolar bazında gelirin bile inanılmaz yüzdede düştüğü görülüyor. Kendi ülkemizde bile pahalı bir yaşam sürmemizin tek gerekçesi dolar. Türk lirası ne zaman değer kazanır ? Öncelikle ülkenin faiz oranlarının özel şirketlere göre düzenlenmesi gerekiyor. Enflasyon ’da büyük oranda düşürülmeli.

Siyasi bir çok konu ve hukuk kanunları gözden geçirilmeli. Dış ilişkilerde daha başarılı bir Türkiye görünmesi gerekiyor. Tüm bunlara bağlı biçimde ülkeye döviz getiren yatırımcılar bulunmalıdır. Elbette tüm bu faktörlere baktığımızda Türk Lirasının eski günlerine dönmesi zor. Fakat elbette imkansız değil.

Dünya’da bunu başaran onlarca ülke ve para birimi var. Profesyonel bir adımda birkaç senede olmasa da önümüzdeki yıllar içinde gidişat düzeltilebilir. Uzmanlara göre bu sürenin 5 ile 10 yılı bulabileceği konuşulmaktadır. Elbette siyasiler daha hızlı bir biçimde sekntronize çalışırsa bu süre daha aşağı seyredebilir.

  • TCMB’ye kaybolan güvenin yeniden sağlayarak
  • Enflasyon oranlarını aşağı çekici adımlar atarak
  • Siyasi ortamı yumuşatarak
  • ABD ve komşu ülkelerle ilişkileri normalleştirerek
  • Üretim ekonomisi modelini uygulayarak
  • Sermaye piyasalarında gerekli düzenlemeleri yaparak
  • Güçlü maliye politikaları uygulayarak

Dünya Para Birimi Sıralaması Türkiye

Dünyada en değerli para birimleri listesinde, 5 yıl önce 18 ve 20. sıralarda dolaşırken, bugün 45. Sırada Türk Lirası yer alıyor. Türk Lirası yüzde yüzden fazla değer kaybetse de sıralamada yine yüzde yüz aşağı inmiş görünüyor. Henüz adını bile bilmediğimiz bir çok ülkenin bizden yukarıda olduğu söyleyelim. Makau patakası ismindeki para biriminin 43. Sırada yer aldığını düşünürsek bayağı bir itibar kaybettik.

En Değersiz Para Birimi 2021

Türk Lirası’nı bu kadar konuştuktan sonra gelelim Dünyanın En Değersiz Para Birimleri listesine.

Príncipe

Príncipe, kısaca dobra adıyla bilinir. São Tomé ve Príncipe’de kullanılan resmi para birimidir. São Tomé ve Príncipe Milli Bankası tarafından dağıtılmaktadır. Burası da neresi oluyor diyecek olursanız, Orta Batı Afrika’nın Gine Körfezi açıklarında olan bir ada ülkesidir. Ülke iki adadan oluşur ve tahmin edeceğiniz gibi bu adaların isimleri; São Tomé ve Príncipe’dir. 1 TRY, 8.572,17 dobradır.

Vietnam

3 Mayıs 1978 tarihinden bu yana, Vietnam resmi para birimidir. Vietnam Devlet Bankası tarafından dağıtımı yapılmaktadır. Alt birimi hao’dur ve çok az değeri olduğu için dağıtılmamaktadır. 1 TRY, 8.117,94 dongdur.

Beyaz Rusya

Beyaz Rusya’nın resmi para birimidir ve uluslar arası kodu, BYR’dir. Beyaz Rusya rublesi olarak da bilinir ve Rus rublesi yerine Amerikan dolarına sabitlenmiştir. 1 TRY, 5.693,93 Belarus rublesidir.

Endonezya

Kısa adıyla rupiah, Endonezya’nın resmi para birimidir. Bank Indonesia tarafından dağıtımı yapılır. Hint para birimi olan rupiden türetilmiştir. Gayri resmi olarak Doğu Timor’da da kullanılmaktadır. 1 TRY, 1.4965 rupiahtır.

Laos

Laos para birimidir. Laos diye bir ülke olduğunu da yeni duyuyor olabilirsiniz. Resmi adıyla Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti’dir. Batısında Tayland ve Burma; doğusunda Vietnam; kuzeyinde Çin Halk Cumhuriyeti; güneyinde de Kamboçya bulunmaktadır. Laos para birimi olan kipin alt birimi at’tır ve şu an tedavülde değildir. 1TRY, 3.089,31 kiptir.

Gine

Gine’nin resmi para birimidir ve Gine Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından dağıtılmaktadır. Gine frangının alt birimi centime’dir ve 1 Gine frangı 100 centime’ye bölünür. 1 TRY, 2.759,70 Gine frangıdır.

Zambiya

1968 tarihinden bu yana Zambiya’nın resmi para birimidir. Zambiya Bankası tarafından dağıtılır. Alt birimi ngwee’dir ve 1 kwacha 100 ngwee’ye bölünür. Ülkedeki enflasyondan dolayı madeni paralar pek kullanılmamaktadır. 1 TRY ise 1.980,35 Zambiya kwachasıdır.

Sierra Leone

Genel olarak Leone ismiyle bilinse de, Sierra Leone leonesi tam ismidir. 1964 yılından bu yana ülkenin para birimidir ve Sierra Leone Bankası tarafından dağıtılmaktadır. Belki de bu ülkenin ismini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Sierra Leone, Batı Afrika’da bir ülkedir ve ülkede çok fazla aslan bulunduğu için Portekizliler aslanlı dağlar anlamına gelen bu ismi vermiştir. 1 TRY, 1673,56 leoneye eşittir.

Asuncion

Güney Amerika’da bulunan Paraguay’ın başkenti olan Asuncion, dünyanın en ucuz kenti olarak biliniyor. Resmi para birimi kısaca Guarani’dir ve yönetim şekli Cumhuriyet’tir. 1 TRY, 1785,64 guaraniye eşittir.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
PARA En Değersiz Para Birimi – 2022
PARA İnsanlar İlk Ne Zaman Para Kullandı?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.