DOLAR

16,1290$% 1.25

EURO

17,2890% 1.43

STERLİN

20,1952£% 0.64

GRAM ALTIN

964,33%1,66

ÇEYREK ALTIN

1.570,00%1,15

TAM ALTIN

15.156,67%-0,04

BİTCOİN

473492฿%-2.44514

a

Genç Girişimci Şartları, Destek Nasıl Alınır?

0

BEĞENDİM

Genç girişimciler kendi işlerini bizzat kurmak için harekete geçtiklerinde başlangıçta karşılarına çıkacak bazı zorluklar bulunuyor. Gelir vergisi, Bağ-Kur primi ve stopaj vergisi, başlangıçta genç girişimcilerin zorluk çekebileceği konulardır. Bu makalemizde 29 yaş altı şirket kurmak isteyen gençlerin en çok merak ettiği konulardan birisi olan genç girişimci desteği konusunu ele alacağız.

Genç Girişimci

Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

  1. 18 yaşını tamamlamış ve 29 yaşını tamamlamamış olan genç girişimciler.
  2. Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnası kapsamında olanlar.
  3. Bağ-Kur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar.
  4. Ticari veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa  mükellefiyet açılmış olanlar.
  5. Adi ortaklık veya şahış şirketi kurmuş olanlar.

Yukarıdaki maddeleri sağlayan genç girişimcilere 12 ay boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanmaktadır.

Genç Girişimci Desteği’nden Kimler Yararlanamaz?

  1. 01.06.2018 tarihinden önce işe başlayan mükellefler bu teşvikten faydalanamaz.
  2. Başka bir şirkette ortaklığı bulunan veya daha önce vergi mükellefi olup kapatmış kişilerde bu teşvikten faydalanamazlar.
  3. Anonim veya Limited Şirket kuruluşlarında bu teşvikten faydalanılamaz.

Genç Girişimci Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB ‘den hibe almak istiyorsanız size ait bir Girişimcilik Belgesi olması gerekmektedir.

Girişimcilik Belgesi

  1. https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine giriş yapalım
  2. Sağ üst tarafta GİRİŞ YAP bölümünden e-Devletimiz ile giriş yapalım
  3. Sayfanın en altında Öne Çıkan Eğitimler bölümünde Geleneksel Girişimcilik Eğitimi bölümüne girelim
  4. Bizi karşılayan bütün videoları izleyip sonlarındaki testleri çözelim
  5. Tüm eğitim videoları bittikten sonra Girişimcilik Sertifikanız artık hazır hale gelecektir.

İşletmeyi Açan İmkanları Siz Sağlamalısınız

İşletmenizi kendi imkanlarınız ile istediğiniz şekilde kurabilirsiniz. İşletmenizi kurduktan sonra aşağıdaki başlıklarda yer alan olanaklardan yararlana bilmeniz için şu adımları sırası ile yapmanız yine gerekmektedir.

  • İlk olarak KOSGEB’e kayıt olmanız gerekmektedir. Bunu https://kbs.kosgeb.gov.tr/FirmRegistration bu adres üzerinden vergi numaranız ile vergi levhasında yer alan işe başlama tarihini girerek yapabilirsiniz.
  • Kayıt işlemini yaptıktan sonra yine Girişimciliği Geliştirme Destek Programı başvurusunu e-Devlet üzerinden yapmanız lazım.
  • KOBİ beyannamesi doldurduktan sonra işletmenize ait belgeler ile kendi KOSGEB birimine şahsen olarak başvuruda bulunmalısınız.

Hibe İş Kurma Kredisi Destek Tablosu

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile yeni iş kuracaklara 60.000 TL ile 370.000 lira kadar hibe vermektedir.

  • 60.000 lira hibe ” Geleneksel Girişimcilik Destek Programı ” ile
  • 370.000 lira hibe ise ” İleri Girişimcilik Destek Programı ile vermektedir.

Geleneksel Girişimcilik Destek Programı 60.000 lira hibe imkanından bütün KOSGEB desteklenen sektörler içerisinde işletme kuranlar yararlana bilir.

Genç Girişimci Kredisi Şartları Nelerdir?

Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı

Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler 3 yıl boyunca 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaf olmakla birlikte 1 yıl boyunca Bağ-Kur primleri de hazine tarafından karşılanmaktadır. 2021 yılında ödenecek en düşük aylık Bağ-Kur primi 1055,36 TL‘dir. Teşvikten yararlanan genç girişimcinin 12 ay boyunca ödemesi gereken toplam 12,664,32 TL prim hazine tarafından karşılanmaktadır.

Genç Girişimcilere Devlet Desteği ile İlgili Kanun

31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81. maddesinin birinci fıkrasına aşağıda yazılı olan bent eklenmiştir:

31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanan ve mükellefiyet başlangıç tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinin 1 numaralı alt bendi kapsamında, 01/06/2018 tarihinden itibarenilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri 1 yıl süre ile 82. madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanmaktadır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu fıkra hükmünden faydalandırılır.

01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18–29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanacaktır. Böylelikle aylık olarak ödenmesi gereken prim 1 yıl boyunca devlet hazinesi tarafından karşılanacaktır. Teşvik 1 yıl ile sınırlandırılmıştır. Genç girişimcilere toplam destek tutarı ise 12,664,32 TL olacaktır.

Genç Girişimci Desteğine Nasıl Başvurulur?

Genç girişimci desteğine İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlanacak bir dilekçe ile Genç Girişimci Desteği’ne başvuruda bulunulabilir. İlgili şartları karşılayanlar başvuru için şirket kuruluş aşamasında mali müşavirinden destek alabilir.

Vergi dairesine mali müşaviriniz tarafından verilen dilekçe sonuçlandığında (hızlandırmak için vergi dairesine gidebilirsiniz) size iletilen “Genç Girişimci Desteği’nden faydalanabilir.” yazısını, ikamet adresinize en yakın SGK Müdürlüğü Bağ-Kur Sigortalı Tescil Servisi’ne bizzat vererek destekten faydalanmaya başlayabilir, varsa başvuru sürecinde ortaya çıkan Bağ-Kur prim borçlarınızı sildirebilirsiniz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
BORSA Kosgeb Destekleri Hangi İşleri Destekliyor?
BORSA Paribu Nedir? Paribu Nasıl Kullanılır?
BORSA Tradingview Nedir Nasıl Kullanılır?
BORSA En Başarılı Borsa Kanalı
BORSA Harçlık Avans Nedir? Harçlık Avans Kullanımı
BORSA Birleşim Mühendislik BRLSM ile Halka Arz oluyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.