17,2800$% 0.35
17,6923€% 0.74
20,8310£% 1.39
968,50%0,62
1.597,00%-0,06
15.703,94%-0,66
354632฿%1.80051
Hijyen belgesi nereden nasıl alınır? Hijyen belgesi neden önemli? Bu gibi soruların cevapların bulunduğu içeriğe hoş geldiniz. Başta gıda işletmeleri açısından ciddi derecede önemli olan Hijyen Belgesi gerekli kanun çerçevesinde zorunlu hale gelmiştir. Hijyen belgesine sahip olmayan işletmelere 2013 yılı itibariyle cezai işlem başlatılmıştır. Gıda işletmeleri için , Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından personel başına 250 ile 1000 TL arası para cezası uygulanacağı bildirilmişti. Bu nedenle hijyenin insan ve toplum sağlığı açısından önemi düşünülecek olunursa bu kapsamda belirlenen meslek kolları ve çalışanları için hijyen belgesine sahip olmak gereklidir. Bu belgeye başvurmak için vatandaşların merakla araştırdığı; Hijyen belgesi nereden nasıl alınır, Sorgulama nereden yapılır, e-Devletten nasıl alınır, başvuru nasıl yapılır, zorunlu meslekler ve eğitimi hakkında bilgileri sunuyoruz. Öncelikle hijyen belgesi nedir? sorusunun yanıtına bakalım.
Hijyen belgesi insanlar için sağlığına zarar olabilecek ortamlarda alınan tedbirleri uygulamalı olarak gösteren hijyen eğitimi sonrasında verilen belgeye hijyen belgesi denir. Hijyen sertifikası ilgili bakanlıklar tarafından yayınlanan hijyen eğitimi yönetmeliğine göre zorunlu olmaktadır. Bunlarla beraber sistem üzerinden online derslere ücret ödeyerek katılabilir ve sertifikanızı online olarak alabilirsiniz.
Hijyen belgesi nasıl ve nereden alınır? merak ediyorsanız. Hijyen belgesi Halk Eğitim Merkezlerinden alınır. Hem de özel kurs merkezlerinde de belirli ücret karşılığında hijyen belgesi verilir. Kişilere belirli eğitimler verilir ve bu eğitimlerin sonucunda insanlar bir sınava tabi tutulur. Sonrasında kişilerin gerek duyduğu hijyen belgesi verilir. Bu belgeyi almak için ne gerekir? şimdide bu konuya açıklık getirelim.
Hijyen Belgesi
Hijyen belgesi almak için, gıda işletmeleri gibi insan sağlığında hijyenin olması gerektiğinin en yakın gözlemlendiği sektörlerde kaliteli bir hizmet sunabilmek adına getirilen bir düzenleme olduğunu söylenebilir. Hijyen Belgesi almak için gereken eğitimleri tamamlama şartı ile işletmede istihdam olacak çalışanların her biri için ayrı ayrı olarak alınması gerekmektedir. Hijyen belgesi almak üzere verilen eğitimlerin kapsamı ise çok geniş olmakla birlikte bulundurmakta zorunlu olan meslek devletdestekli.com kollarında görev alan kişilerin hijyen eğitiminden yararlanması konusunda personellere işletmenin faaliyetlerine ilişkin tüm üretim süreçleri ve bu süreçlerin herhangi birinde meydana gelebilecek sorunlara yönelik eğitim programları oluşturulmaktadır. Kişilerde belgenin bulunmasının zorunluluğu bulunan meslek kolları ve çalışan statülerinden bazıları gıda işletmeciliği kuaför ve berberler, havuz, sauna hizmeti veren işletmelerde görevli çalışanların hijyen belgesini temin etmeleri zorunludur. Aksi halde uygulanacak para cezası 250 TL’den başlayarak 1.000 TL’yi bulmaktadır.
Hijyen Belgesi Nasıl Alınır? 2021 Soruları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hijyen Belgesi, gıda işletmeleri gibi insan sağlığında hijyenin olması gerektiğinin en yakın gözlemlendiği sektörlerde kaliteli bir hizmet sunabilmek adına getirilen bir düzenleme olduğunu söylenebilir. Hijyen Belgesi almak için gereken eğitimleri tamamlama şartı ile işletmede istihdam olacak çalışanların her biri için ayrı ayrı olarak alınması gerekmektedir. Hijyen belgesi almak üzere verilen eğitimlerin kapsamı ise çok geniş olmakla birlikte bulundurmakta zorunlu olan meslek devletdestekli.com kollarında görev alan kişilerin hijyen eğitiminden yararlanması konusunda personellere işletmenin faaliyetlerine ilişkin tüm üretim süreçleri ve bu süreçlerin herhangi birinde meydana gelebilecek sorunlara yönelik eğitim programları oluşturulmaktadır. Kişilerde belgenin bulunmasının zorunluluğu bulunan meslek kolları ve çalışan statülerinden bazıları gıda işletmeciliği kuaför ve berberler, havuz, sauna hizmeti veren işletmelerde görevli çalışanların hijyen belgesini temin etmeleri zorunludur. Aksi halde uygulanacak para cezası 250 TL’den başlayarak 1.000 TL’yi bulmaktadır.
Hijyen belgesi nasıl alınır ve nereden alınır? öğrenmek için nereye başvurulması gerektiği hakkında akademilerin tercih edildiği kadar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü adıyla faaliyet gösteren eğitim kurumları da aynı zamandan hijyen sertifikası verebilirler. Her ilde bulunan diğer bir hijyen sertifikası alma kurumu ise Halk Eğitim Merkezleridir. Halk Eğitim Merkezlerinde yapacağınız başvurular neticesinde kursiyer statünde hijyen kursuna başlanılabilir. Hijyen kursuna katıldıktan sonra alacağınız eğitim içeriği ise sırasıyla;
Hastalıkların nasıl bulaştıkları hakkında şekilde bulaştıkları,
Hastalıklara yakalanma riskini azaltma önlemleri,
Mikrop tanımı hakkında,
Mikrop çeşitleri hakkında,
Mikropların bulaşma yollarının çeşitleri,
İşyeri sahiplerine uygulanan yasa ile ilgili,
Çalışanlara yönelik yasa ile ilgili,
Hastalıklar neden olan mikrop ve virüslerin özellikleri,
Hastalıkların kaynaklarının nereden geldiği,
Hastalıkların bulaşma yolları,
Enfeksiyon zinciri,
Sık görülen hastalıkların ne oldukları hakkında eğitim verilmektedir.
Kişisel hijyen
El yıkama ve kurulama
Hastalık kaynakları
Hastalıkların bulaşma yolları
Maske kullanımı
Bone ve önlük kullanımı
Tuvalet temizliği
Tuvalet kullanımı
Koruyucu giysi kullanımı
Hastalıklardan korunma,
Yollarına dikkat edilmelidir.
Hijyen belgesi nereden nasıl alınır vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Halk Eğitim Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile ilgili özel akademiler tarafından devletdestekli.com sağlanan hijyen eğitimine katılmayı düşünen ve eğitim sonunda hijyen sertifikasına sahip olmak isteyen kişilerden yukarıda belirtilen kurumlar tarafından talep edilen evrakları temin etmeleri gerekmektedir. Kurumlar tarafından talep edilen evraklar aşağıdaki gibidir;
Hijyen belgesi kapsamında alması zorunlu olan meslek kollarından bazıları öncesinde ifade edilmiştir. Ancak, sadece çalışanlarda zorunlu olduğu kadar işyeri sahibi ve işverenler içinde zorunlu olmuştur. Hijyen sertifikasına sahip olmayan çalışan veya işverene durumun ilgili makamlar tarafından tespit edilmesi üzerine 250 TL – 1000 TL olmak üzere para cezası uygulanacağını bir kez daha belirtmek gerekir. Belgeyi alması işyeri ve çalışanlar sıralanacak olunursa;
Hijyen eğitimine katılan adaylar eğitim sürecini tamamladıktan sonra çoktan seçmeli sorularla bir sertifika sınavına girmek zorundadırlar. Bu sınavı belirlenen puanlar üzerinden başarılı bir şekilde geçen kişiler hijyen sertifikası almaya hak kazanırlar. İlgili sertifika eğitim veren kurum ve kuruluş tarafından kişiye elden hijyen sertifikası verilir. Ancak kimi zaman tek bir belge yerine belgenin kaybolmasına veya hasar görmesine karşın böyle bir durumda olan sertifika sahipleri isteğe bağlı olmak üzere e-devlet sistemi üzerinden hijyen sertifikalarına görüntüleyebilirler.