DOLAR

16,1333$% 1.28

EURO

17,3017% 1.51

STERLİN

20,3037£% 1.18

GRAM ALTIN

965,69%1,80

ÇEYREK ALTIN

1.567,00%1,02

TAM ALTIN

15.156,67%-0,04

BİTCOİN

474131฿%-2.33747

a
  • Dava Haber
  • Girişimcilik
  • Kobi Nedir? Kobi’lere Destek Kredisi

Kobi Nedir? Kobi’lere Destek Kredisi

0

BEĞENDİM

Kobi nedir, kobi kimlere denir, kobi işletme türleri, kobi için gerekli şartlar, kobi hakkında bütün detaylara ulaşabilirsiniz. Küçük ve orta boyutlu işletmelere KOBİ denmektedir. Bir işletmenin KOBİ sayılabilmesi için ve onlar için düzenlenen hizmet, yapılandırma, teşvik, hibe gibi hizmetlerden yararlanabilmesi için hem yapısal hem de mali özelliklerinin yönetmeliğe uygun olması gerekiyor.

Kobi Nedir?

Kobi Nedir?

Kobi nedir sorusunu kısaca yukarıda cevaplamıştık. Kobi küçük veya orta boyutlu işletmeler bu tanıma girmektedir. Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler tanımını görüyoruz. Bu tanım, işletmenin KOBİ sayılabilmesi için bazı kriterlerin belirlenmesini sağlamaktadır.

İş kurmak isteyenlere kredi desteği veren KOSGEB Genç girişimci şartları, destek nasıl alınır? ve Kadın Girişimci Kredisi, Girişimci Destekleri içeriklerimizi mutlaka incelemelisiniz.

Bir işletmenin KOBİ tanımlanabilmesi için bünyesinde 250’den az eleman çalıştırıyor olması ve yıllık 40.000.000 Türk Lirası’nı aşmayacak miktarda mali bilançosu olması gerekmektedir. Bu işletmeler; mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak sınıflara ayrılıyor. Bu ayrım çalışan sayısı ve yıllık bilanço sınırları ile belirlenmektedir.

Kimler KOBİ Sayılır?

Kimler kobi sayılır sorusunu kısaca bir cümle ile açıklamak gerekirse 250’den az eleman ve 40.000.000 TL aşmayan mali bilançosu olmayan işletmelerdir diyebiliriz. Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler bu tanım içerisinde yer almaktadır. Girişimci sertifikası, girişimci sertifikası alabileceğiniz yerler içeriğimizi de mutlaka inceleyin.

Mikro İşletmeler

Yıllık net satış hasılatı ya da bilançosu 1 milyon Türk Lirası’nı aşmayan ve bünyesinde 10 kişiden az eleman istihdam eden işletmelerdir. Bu miktar son yayımlanan yönetmelik ile 3 milyon Türk Lirası’na yükseltilmiştir.

Küçük İşletmeler

Yıllık satış hasılatı ya da bilançosu 8 milyon Türk Lirası’nı aşmayan ve bünyesinde en fazla 50 eleman çalıştıran işletmelerdir. Bu miktar son yayımlanan yönetmelik ile 25 milyon Türk Lirası’na yükseltilmiştir.

Orta Ölçekli İşletmeler

Yıllık satış hasılatı ya da bilançosu 40 Milyon Türk Lirası’nı aşmayan ve bünyesinde 250 kişiden az eleman istihdam eden işletmelerdir. Bu miktar son yayımlanan yönetmelik ile 125 milyon Türk Lirası’na yükseltilmiştir.

Bu tanımlar KOBİ kriterlerin ana ayrımlarıdır. Bir işletmenin KOBİ sayılabilmesi için farklı kriterler de bulunmaktadır. İşletmenin bu gruba dahil edilebilmesi için kamu kuruluşunun ya da kurumun bu işletmenin hisselerinin %25’inden fazlasına sahip olmaması gerekmektedir.

KOBİ Sınıflandırması

“Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik”e göre KOBİ’ler aşağıdaki tabloda verilen ölçeklere göre sınıflandırılmaktadır.

Kriter Mikro işletme Küçük işletme Orta büyüklükte işletme
Çalışan sayısı
Yıllık net satış hasılatı
Mali bilanço tutarı

KOBİ İşletme Türleri Nelerdir

KOBİ işletme türleri 3 ayrılmaktadır. Kobiler çalışan sayıları ve mali bilgileri doğrultusuyla, oy hakkı ve sermayesine göre 3 türe ayrılmaktadır. Bu türler bağımsız, ortak ve bağlı işletmelerdir.

Bağımsız İşletmeler

Bu işletmeler, başka bir işletmenin %25’inden fazlasına sahip olmamalıdır. Bir tüzel kişi, kamu kurumu ya da kuruluşunun işletmenin %25’inden fazlasına sahip olmaması gerekmektedir. Birkaç bağlı işletme müştereken ya da tek başına işletmenin %25’inden fazlasına sahip olmamalıdır. İşletme konsolide hesaplar düzenlememelidir, ve bu işletme konsolide hesaplar düzenleyen başka bir firmanın hesaplarında yer almamalıdır.

Ortak İşletme

Tek başına ya da bağlı bir işletme ile bu işletme üzerinde tek hakim olmamalıdır. Başka bir işletmenin sermayesinin ya da oy hakkının üzerinde %25 – %50’si arasında söz hakkı bulunmamalıdır. Kendi oy hakkı ve sermayesi üzerinde %25 – %50 oranında başkasının söz hakkı bulunmamalıdır. Tanımlardan anlaşıldığı üzere, ortak işletmeleri belirleyen nokta sermaye ve oy hakkıdır.

Bağlı İşletmeler

Bir başka işletmenin hem sermaye hem de oy hakkının çoğunluğuna sahip olmalıdır. Bir işletmenin yönetim, denetim kurulu üyelerinin atanması, üyelerin azledilmesi ve denetim yetkisine sahip olmalıdır. Bir işletmenin ortağı veya hissedarı olunması durumunda yapılan anlaşmalarda tek başına söz sahibi olmalıdır. Bu şartlardan herhangi birinin yerine getiriliyor olması bağlı işletme statüsünde yer almak için yeterlidir.

Bu kriterlere uygun olan ve KOBİ olarak değerlendirilen işletmeler, bankaların düzenlediği KOBİ kredilerinden ve devletin bu gruplara özel sunduğu teşvik ve olanaklardan faydalanabilmektedir.

Kobiler Ne Yapar?

KOBİ’ler varlıklarıyla önemli bir konuma sahiptirler. Buna göre KOBİLER ne iş yapar sorusunun cevapları şu şekilde sıralanabilir;

  • Daha az oranlardaki yatırımla daha çok üretim ve ürün çeşitliliği sağlarlar.
  • Daha düşük yatırım maliyetleriyle istihdam olanağı yaratırlar.
  • Yapıları itibariyle ekonomideki olumsuzluklardan daha az etkilenirler.
  • Teknolojik yeniliklere daha yatkın bir yapıya sahiptirler.
  • Taleplerdeki değişikliklere ve çeşitliliklere daha kolay uyum gösterirler.
  • Bölgelerarası dengeli kalkınmayı sağlarlar.
  • Büyük sanayi işletmelerinin vazgeçilmez nitelikteki destekleyicisi ve tamamlayıcısı olarak varlık gösterirler.
  • Politik ve sosyal sistemlerin denge ve istikrar unsurunu oluştururlar
  • Kobiler, gelir dağılımında mevcut olan çarpıklıkları en aza indirir.
  • Ferdi tasarrufları teşvik ederler, yönlendirir ve hareketlendirirler.

KOBİ İşletme Türleri Nelerdir?

KOBİ’ler, tanımında da belirtildiği üzere çalışan sayıları ve mali bilgileri dikkate alındığında, diğer işletmeler ile olan sermaye veya oy hakkına göre bağımsız, ortak ve bağlı işletmeler olarak 3’e ayrılırlar.

Bağımsız işletmeler şu şekilde tanımlanır:

  • Başka bir işletmenin % 25 veya fazlasına sahip değilse;
  • Herhangi bir tüzel kişi veya kamu kurum ve kuruluşunun % 25 veya daha fazla hissesine sahip değilse;
  • Birkaç bağlı işletme tek başına veya müştereken işletmenin % 25 ve daha fazla hissesine sahip değilse;
  • Konsolide edilmiş hesaplar düzenlemiyorsa ve konsolide hesaplar düzenleyen başka bir işletmenin hesaplarında yer almıyorsa, bu sebeple bağlı bir işletme değilse; bağımsız işletmedir.

Ortak işletme şu şekilde tanımlanır:

  • Tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte bir işletme üzerinde hakim olmuyorsa,
  • Başka bir işletmenin oy hakları veya sermayesinin % 25 ile % 50’si arasında söz hakkı bulunmuyorsa,
  • Kendi oy hakları veya sermayesi üzerinde % 25 ile % 50’si arasında başka bir işletmenin söz hakkı bulunmuyorsa ortak işletme sayılır.
  • Ortak işletmelerde esas alınan nokta, sermaye ve oy haklarıdır.

Bağlı işletmeler şu şekilde tanımlanır:

  • Bir başka işletmenin sermaye ve haklarının çoğunluğuna sahip,
  • Bir başka işletmenin yönetim, yürütme veya denetim kurulu üyelerinin atanması veya azledilmesi yetkisine sahip,
  • Bir başka işletmenin hissedar veya ortağıysa ve diğer hissedar veya ortaklarla yaptığı anlaşmalarda tek başına söz sahibiyse bağlı işletmedir. Bu şartların en az birini yerine getirmesi gerekmektedir.

KOBİ Finansman Destek Programı

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
GIRIŞIMCILIK Kimler Yatırım Tavsiyesi Verebilir?
GIRIŞIMCILIK Spor Salonu Açma Maliyeti ve Şartları
GIRIŞIMCILIK Kobi Nedir? Kobi’lere Destek Kredisi
GIRIŞIMCILIK Ticarette En Çok Para Kazandıran İşler
GIRIŞIMCILIK Para Kazanma Yolları
GIRIŞIMCILIK HepsiBurada İnfluencer Başvuru Formu

KATEGORİNİN POPÜLERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.