DOLAR

17,2674$% 0.28

EURO

17,6558% 0.52

STERLİN

20,7537£% 0.99

GRAM ALTIN

968,13%0,58

ÇEYREK ALTIN

1.592,00%-0,37

TAM ALTIN

15.677,47%-0,82

BİTCOİN

353965฿%2.20938

a
  • Dava Haber
  • Bankalar
  • Kredi Kartı Asgari Ödeme ve Hesaplama

Kredi Kartı Asgari Ödeme ve Hesaplama

0

BEĞENDİM

Kredi kartı asgari ödeme ve hesaplama için nasıl bir hesaplama yapılıyor ve ücret ödemememizi istiyorlar. Kredi kartı asgari ödeme tutarı, kredi kartı dönem borcunun BDDK kararına göre %20 ila %40 arasında belirlenen en alt ödeme limitidir. 03 Mayıs 2020 tarihinde BDDK oranı %20 olarak belirledi. Fakat bu ödemeyi ödemekte gecikirseniz banka gecikme bildirimi düşer ve gecikme bildirimi anında Kredi Kayıt Bürosuna bildirilerek kredi notunun düşmesine neden olur.

Ek olarak da bu borç mevzuatla belirlenmiş gecikme faizi hesaplanır ve borç takibi için hanenize yazılır. Dolayısıyla, kredi kartı ödemesinin tamamı için yeterli paranız olmasa bile asgari ödeme tutarını bir şekilde ödemeye çalışmanız iyi olur.

Kredi Kartı Asgari Ödeme ve Hesaplama

Kredi Kartı Asgarisi Nasıl Hesaplanır?

Kredi kartı asgari ödeme ve hesaplama konumuzda kredi kartı asgarisi nasıl hesaplanır onunla başlayalım. Kredi kartı asgari hesaplaması, kredi kartının dönem borcunun %20’si bulunarak yapılır.

Örneğin bir kişinin kredi kartı dönem borcu 5.000 TL ise asgari ödemesi 5.000 TL* %20 = 1.000 TL” olur.

Kredi Kartının Kullanıma Kapatılması

Kredi kartının kullanıma kapatılması durumu iki ay asgari tutarın üst üste ödenmemesi durumunda kredi kartı kullanıma, bir takvim yılı içerisinde üç defa geç ödenmesi durumunda ise nakit kullanıma yasal olarak banka tarafından kapatılabiliyor.

Kredi Kartı Asgari Tutarları

Kredi Kartı Kullanım Süresi Asgari Ödeme Oranı
Yeni Alınan Kartlarda İlk Yıl %40
İlk Yıldan Sonra Tüm Kartlarda %30

Kredi Kartına Asgari Ödeme Yapılmasının Kredi Notuna Etkisi

Kredi kartı asgari ödeme tutarını ödemeniz halinde kredi notu algoritmasında ödemesi yapıldı olarak geçer ve kredi notunuza geç ödeme olarak yansımaz. Fakat asgari tutar ödendiği ve diğer borçlar kaldığı için mevcut borç durumunuz fazla gözükebilir.

Diğer taraftan geliriniz mevcut borç durumunuza göre yüksekse bankalar tarafında ki işlemlerinizde (örneğin yeni kredi başvurusu v.b.) herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.

Kredi Kartına 3 Ay Asgari Ödeme Yapılırsa Ne Olur?

Kredi kartına ekstrenin sadece asgari tutarı ödendiği takdirde kalan tutara, bir sonraki ay Merkez Bankası’nın belirlediği  akdi faiz oranı eklenir. Bu şekilde kredi kartının üst üste asgari tutarı ödendiğinde kart borcunun tamamı ödenmiş kabul edilmez ancak herhangi bir yasal takip işlemi de uygulanmaz.



Kredi kartının sürekli asgari tutarını ödemek mevcut borç durumunu arttırabilir veya sürekli yüksek borçlu görünmeye sebep olabilir. Bu durum da kredi notuna olumsuz etki edebilir.

Kredi Kartına Asgari Tutar Ödeyince Faiz İşler mi?

Kredi kartına ekstrenin sadece asgari tutarı ödendiği takdirde kalan tutara, her ayın sondan beşinci günü Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı eklenir.

Asgari Ödeme Yapıldığı Zaman Uygulanan Faiz Oranı

Kredi kartınıza asgari ödeme yaptığınız zaman, geriye kalan dönem borcunuza yasal olarak 2021 yılı 1 Ağustos tarihinden itibaren aylık %1,98 akdi faiz uygulanır. Akdi faiz oranı olarak kastedilen ise piyasada kredi kartına gecikme durumu hariç uygulanabilecek en yüksek faiz oranıdır. İlgili kanunda, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit etmeye yetkilidir ve belirlediği bu oranları her ayın sondan beşinci günü açıklar.” ifadesi yer almaktadır. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için kredi kartı gecikme faizi aracımızı kullanın.

Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

İlgili mevzuat gereğince ilk defa kredi kartı kullanacaklar için ilk yıl kredi kartlarının toplam limiti aylık kayıtlı gelirlerinin 2 katını, ilk yıldan sonraki yıllarda ise 4 katını geçemez. Ayrıca mevzuata göre hesaplanan üst kredi kartı limitini vermek dahi tamamen bankanın inisiyatifinde bir değerlendirmedir. Bu konuda çok daha detaylı bilgi almak ve kredi kartı limiti hesaplaması yapmak için kredi kartı limiti sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Hesaplama

Dönem Borcu Alım Üzerinden 1 Yıl Geçti mi? Asgari Ödeme Tutarı
2.000 TL Evet 600 TL
2.000 TL Hayır 800 TL
5.000 TL Evet 1.500 TL
5.000 TL Hayır 2.000 TL

Kredi Kartı Limit Hesaplama

Kredi kartı limit hesaplama tüketicinin belgelenebilir gelirine göre yapılmaktadır. Yeni alınan kredi kartları için limit maaşın 2 katı olarak düzenlenir. 1 yıldan uzun süredir kullanılan kartlar için ise maaşın 4 katıdır.

Bir örnek ile anlatabiliriz. 4 bin TL maaşınız varsa ve bir yıldan uzun süredir kredi kartı kullanıyorsanız limitiniz 16 bin TL olacaktır. 16 bin TL sizin toplam kart limitinizdir. Kullandığınız birbirinden farklı iki ayrı kredi kartı için tanımlanabilecek toplam limit en fazla 16 bin TL olabilir.

Önemli olan nokta ise şu üçüncü bir kart almak istediğinizde ise diğer kartların limitinin düşürülmesi gerekir.

10.03.2007 Tarihli 26458 Sayılı Banka Kartları ve Kredi kartları Hakkında Yönetmelik
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/03/20070310-7.htm

30.03.2020 Tarihli 8975 Sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
Bankalar Papara Nedir, Papara Ne İşe Yarar?
Bankalar Ziraat Banka Hesabı Kapatma Nasıl Yapılır?
Bankalar Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir? 2022
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
BANKALAR Banka Promosyonu 2022
BANKALAR Borç Kapatma Kredisi 2022
BANKALAR Papara Nedir, Papara Ne İşe Yarar?
BANKALAR PTT Adıma Yatan Para Sorgulama
BANKALAR Ziraat Banka Hesabı Kapatma Nasıl Yapılır?
BANKALAR Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir? 2022

KATEGORİNİN POPÜLERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.