DOLAR

16,4133$% 0.26

EURO

17,5666% 0.46

STERLİN

20,6787£% 0.47

GRAM ALTIN

974,27%-0,03

ÇEYREK ALTIN

1.587,00%-0,31

TAM ALTIN

15.598,22%0,87

BİTCOİN

480905฿%-1.19473

a

Küresel Tahıl Krizi Uyarısı 2022

0

BEĞENDİM

G7 ülkelerinden küresel açlık krizi uyarısı yapıldı.

Ukrayna, limanlarında bekleyen 25 milyon ton tahılı ihraç etmenin yollarını ararken, alternatif olarak görülen Hindistan’dan buğday ihracatına yasak geldi. G7 ise küresel açlık krizi uyarısı yapıyor.

Küresel besin krizi kapıda, Ukrayna’dan hububat ihracatı durdu!

Hindistan buğday ihracatını yasaklarken, G7’den açlık krizi uyarısı geldi.

Ukrayna’daki savaş küresel tahıl üretimi, yemeklik yağların tedariki ve gübre ihracatına yönelik tehdit oluştururken, başlıca emtia fiyatları da fırladı. Böylece petrol ve doğalgaz piyasalarında emsali zor görülen fiyat artışları gıdaya da sıçramış oldu.

Ukrayna’nın 25 milyon ton tahılı limanlarda takılmış durumda.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock G7 ülkelerinin acil bir şekilde Ukrayna tahıl ihracatına alternatifler aradığını ve Rusya’nın devam ettirdiği savaşın küresel bir açlık krizine yol açabileceğini söyledi.

G7 bakanlarının toplantısında önemli bir yer kaplayan açlık krizi riski, toplantının netice bildirgesinde de vurgulandı. Bildirgede:

“Rusya’nın savaşının yakın tarihin en ağır gıda ve enerji krizlerinden birini oluşturduğu, bu durumun şimdi dünya çapında en duyarlı nüfusları tehdit ettiği” açıklandı.

Ukrayna’daki sıkıntıların arkasından buğdayda bir alternatif olarak öne çıkan Hindistan’ın da buğday ihracatını yasaklaması, G7’nin açlık krizi uyarılarını destekleyen bir gelişme. Yeni Delhi hükümeti, ihracat yasağının ‘ülkenin genel gıda güvenliğini yönetebilmek amacıyla’ tasarlandığını belirtti. Ayrıca dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan kuraklıklar da buğday fiyatlarını yükseltiyor.

Gelecek 12 ay çok sıkıntılı olacak

Şikago Emtia Borsası’nda (CBOT) en oldukça muamele kabul eden buğday vadelileri cuma günü hafi f düşüşle 11,67 dolardan kapanmış oldu ancak öncesinde iki ayın zirvesini gördü, ek olarak sene başından bu yana ise yüzde 50 terfi etti.

Avrupa buğday vadelilerinde ise ton fiyatı 410,75 avro ile marttaki tarihi rekoruna dayandı. Rabobank analisti Carlos Mera, Amerika Tarım Bakanlığı’nın (USDA) arzın düşeceğine ait açıklaması için “USDA küresel bir gıda krizine doğru gittiğimizi açıkça belirtmiş oldu. Gelecek 12 ay çok sıkıntılı olacak” diye konuştu.

G7 ülkeleri, Ukrayna-Rusya savaşının yoksul ülkeleri tehdit eden küresel besin ve enerji krizini tetiklediğine dikkati çekerek Ukrayna depolarında yaklaşık 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesi için acil çözüm üretilmesi mevzusunda uyarıda bulundu.

Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi tarafından yayınlanan ortak bildiride, savaştan meydana gelen küresel gıda kıtlığının hafifletilmesi için adımlar atılacağına vurgu yapılmış oldu.

Bildiride, G7 Dışişleri Bakanları, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı “sebepsiz” savaşını “en güçlü” biçimde kınayarak, G7’nin Rusya’nın ekonomik ve siyasal izolasyonunu artırma ve Ukrayna’yı desteklemeye devam etme kararlılığı hatırlatıldı.

Ortak bildiride, “G7 olarak birlik ve birliktelik arasında hareket etmeye devam ederek Rusya üstündeki ekonomik ve siyasi baskıyı daha da artırma kararlılığımızı yineliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Savaşın yakın tarihin en şiddetli “besin ve enerji” krizlerinden birini oluşturduğuna ve bu krizlerin şu anda fakir ülkeleri tehlike arzettiğine yer verilen bildiride, Ukrayna’nın depolarında ortalama 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesi için acele çözümler alınması gerektiği mevzusunda uyarıda bulunulmuş oldu.

Bildiride “G7 olarak küresel gıda güvenliğini korumak için koordineli fazlaca taraflı bir yanıtı hızlandırmaya ve bu açıdan en savunmasız ortaklarımızın yanında olmaya kararlıyız” ifadesi kullanıldı. Dışişleri Bakanları, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında Çin’e, Ukrayna’nın bağımsızlığını destekleme ve uluslararası yaptırımları zayıflatmak için Rusya’ya yardım etmeme çağrısında bulunmuş oldu.

Ortak bildiride, Pekin’e “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını haklı çıkarmak için malumat manipülasyonu, dezenformasyon ve diğer araçlardan vazgeçmesi” uyarısı da yapıldı. 28 sayfalık bildiride, Yemen, Orta Doğu, Afganistan, Libya’daki durum, iklim değişikliği ve Kovid-19 salgınıyla mücadele gibi küresel sorunlara yönelik değerlendirmeler de yer aldı.

Ukrayna’da milyonlarca ton tahıl abluka altıda

Dünya buğday ihracatında önemli bir role haiz Rusya ile Ukrayna arasındaki cenk buğday arzının negatif etkilenmesine, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürmesine ve Ukrayna’dan buğday ihracatının durma noktasına gelmesine sebep oldu.

Azak Denizi ve Karadeniz’deki birçok limanın Rus ablukası altında olması veya zarar görmesi, sigorta yapılamaması, nakliye maliyetlerinin yüksek olması ve bazı gemilerin cenk bölgesine yönelik rotaları kullanmayı tercih etmemesi Ukrayna’nın depolarındaki yaklaşık 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesini engelliyor.

Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) bakılırsa, şu anda altyapı zorlukları ve Rus ablukası sebebiyle yaklaşık 25 milyon ton tahıl Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarında beklemede. Normal zamanlarda yüzde 95’i deniz kanalıyla olmak üzere 5 milyon ton ihraç eden Ukrayna, Mariupol, Cherson ve Berdyansk şeklinde birtakım limanlarının Rus kontrolü altında olması ve bazılarının ağır hasar görmesi nedeniyle ihracatta zorlanıyor.

Ukrayna’nın buğday hasadının 18,2 milyon tona düşmesi bekleniyor

Yaklaşık yüzde 70’i bereketli topraklarla kaplı Ukrayna’nın 32 milyon hektarlık ekilebilir araziye sahip olduğu belirtiliyor. Bu oran tüm Avrupa Birliği’ndeki (AB) ekilebilir arazinin 3’te 1’ine karşılık ediyor.

Son 20 yılda Ukrayna tarımı yükseliş yaşarken, bugün ülkenin dünyanın en büyük 10 tahıl ihracatçısından biri olduğu kaydediliyor.

Yüzyıllardır önemli bir buğday üreticisi konumunda olan ve Avrupa’nın “ekmek sepeti” olarak da adlandırılan Ukrayna dünyanın en büyük 5’inci buğday ihracatçısı olarak ön plana çıkıyor.

Rusya-Ukrayna savaşıyla hız kazanan buğday fiyatlarındaki artışın özellikle Asya ve Afrika’da buğday ithal eden ülkeler için maliyetleri artırdığı ve sonuçlarının ağır olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine gore, 2020’de Lübnan’da tüketilen tüm buğdayın yaklaşık yüzde 50’si, Yemen’de yüzde 22’si ve Libya’da yüzde 43’ü Ukrayna’dan ithal ediliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
GÜNDEM Konya Şeker, Üreticilere 149 Milyon 268 Bin Lira Mayıs Avansı Ödeyecek 2022
GÜNDEM Kepçe Kulak Ameliyatı Fiyatları Devlet-Özel 2022
GÜNDEM Bakan Kurum’dan Konut Fiyatlarıyla İlgili Açıklama! 2022
GÜNDEM ÇSGB Vedat Bilgin EYT ve 3600 Ek Gösterge Takvimini Açıkladı
GÜNDEM Süt ve Yumurtaya Rekor Zam 2022
GÜNDEM Tarımda Üretici Enflasyonu Rekor Tazeledi: Üç Hane Görüldü 2022