DOLAR

17,2995$% 0.45

EURO

17,7164% 0.88

STERLİN

20,8245£% 1.35

GRAM ALTIN

970,18%0,79

ÇEYREK ALTIN

1.599,00%0,00

TAM ALTIN

15.727,63%-0,51

BİTCOİN

355551฿%2.31761

a
  • Dava Haber
  • Girişimcilik
  • Oto Ekspertiz Açma Maliyeti 2021

Oto Ekspertiz Açma Maliyeti 2021

0

BEĞENDİM

Oto ekspertiz açma maliyeti 2021 yılı veya oto ekspertiz nasıl açılır sorularına detaylı cevaplar ile size yol gösteriyoruz. Geçtiğimiz yılın Eylül ayı itibarıyla ülkemizde ikinci el otomobil alım-satımlarında oto ekspertiz raporu zorunlu oldu. Oto ekspertiz raporu olmadan tüketiciler ikinci el araç alamayacak. Bu durumdan kaynaklı bir oto ekspertiz açma araştırması yükselişe geçti.

Oto ekspertiz nasıl açılır sorusunun en iyi yanıtı ise bayiliklerdir. Oto ekspertiz açmak isteyen girişimci ve yatırımcıların en çok odaklanması gereken konuların başında gelen oto ekspertiz bayilikleri aracılığıyla sektör tecrübeniz dahi olmadan kısa bir süre içerisinde oto ekspertiz merkezi açmak için çalışmaya başlayabilirsiniz.

Oto Ekspertiz Nedir?

Oto ekspertiz nedir dersek genel olarak ikinci el otomobillerin problemleri varsa öğrenmek amacıyla yapılan testlerdir. Eksper adı verilen hizmet aracılığıyla ikinci el aracın mevcut varsa problemi veya durumu hakkında sağlıklı sonuçlar almak mümkündür. Testlerin çok küçük bir bölümü personelin manuel incelemeleri ile gerçekleştirilirken önemli bir kısmı ise makine ve teçhizatlar aracılığıyla otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.

Oto ekspertiz hizmetinde genellikle aracın boya durumu, fren düzeyi, vites, motor, şasi durumu incelenmektedir.

Oto Ekspertiz Açma Maliyeti 2021

Oto Ekspertiz Açmak İçin Şartlar?

Oto ekspertiz açmak için şartlar nelerdir peki. Oto ekspertiz hizmetini dileyen her birey sermayesi ölçüsünde açabilir. Oto ekspertiz açmak için spesifik bir belge veya lisans ihtiyacınız var mıdır derseniz yoktur. Son dönemde oto ekspertiz hizmetini başlatmak isteyen bireyler genellikle bayilik seçeneklerini düşünmektedir. Fakat oto ekspertiz hizmetini verebilmek için 2018 yılında çıkan ilgili yönetmeliğin şu maddelerine uygun hareket etmeniz gerekiyor:

Ekspertiz Açmak için Gerekli Şartlar

  • İşletme en az 70 metrekare olmalı.
  • İş yerinde, müşteri kabul, müşteri bekleme alanı, idari ve çalışanların soyunma odası, dinlenme ve yemek yeri WC, lavabo, gibi mekânlar olmalıdır.
  • İş yeri açılacak alan kayıtta “mesken” olarak yer almamalı.
  • Belediyeden ruhsat alırken kategori olarak “Taşıt test merkezi/Oto Ekspertiz” seçilmelidir.
  • İşyeri ve iş yerine gelecek araçlar için genel sigorta yapılmalıdır.
  • Ekspertiz raporları en az 5 yıl saklanmalıdır.
  • İşyerinde ustalık belgesine sahip bir teknik sorumlu olmalı.
  • İşyerinde kalfalık belgesine sahip bir eleman olmalı.

Oto Ekspertiz Personel İhtiyacı

Oto ekspertiz istasyonunu tek başınıza işletemezsiniz. Bir oto eksper raporu verebilmek için en az 60 saatlik eğitim görmeniz gerekiyor. Eksper makinalarını satın aldığınız firmadan bu eğitimi talep edebilirsiniz birçok firma bu konuda destek sağlamaktadır.

Ayrıca istasyonda en az 4 personele daha ihtiyacınız olacak. Bu sebeple personelin de sistem konusunda eğitim görmesi gerekmektedir. Başlangıç aşamasında sektör tecrübesi bulunan personel istihdam etmek mutlaka ama mutlaka kritik bir konudur. Hatta aktif olarak farklı bir şehirde çalışan bir personeli birkaç ay fazla maaş vererek kendi dükkanınızda iş olanağı sağlayabilirsiniz, bu fikre olumsuz bakmayın; Farklı şehirde olması nedeniyle rekabet şartları oluşmadığı için birçok işletme bunu kabul etmektedir. Tecrübeli bir eksperin aylık maaşı 5 bin lirayı aşmaktadır.

Oto Ekspertiz Firmalarında Olması Gereken Cihazlar

Oto ekspertiz firmalarında olması gereken cihazlar TSE standartlarına göre şu belgelerin bulunması gerekmektedir.

  1. Yanal kayma test cihazı
  2. Süspansiyon test cihazı
  3. Fren test cihazı (merdaneli tip)
  4. Dinamometre
  5. Lift (Opsiyonel)
  6. Boşluk test cihazı
  7. Arıza tespit cihazı
  8. Fren hidrolik test cihazı (Opsiyonel)
  9. Akü test cihazı
  10. Far ayar cihazı (Opsiyonel)
  11. Lastik diş derinlik ölçer dijital
  12. Lastik basınç hava saati
  13. Boya kalınlık ölçme cihazı
  14. Kompresör ve şartlandırıcı
  15. Takım arabası

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Ekipmanlar

Oto ekspertiz firmalarının minimum düzeyde test için, kullanmaları gereken ekipmanlar TSE standardı ile belirlenmiştir. Fakat minimum düzeyde hizmetten ziyade, amaç maksimum kalite ve hizmeti sunmak olmalıdır. Bu sebeple ekipmanların kullanılarak hizmet verilmesi, hem sunmuş olduğunuz ekspertiz raporunun güvenirliğini arttırır, hem de müşteriler tarafından önemli bir tercih sebebi olmanızı sağlar.

Yanal Kayma Test Cihazı: Bu cihazın amacı, direksiyon sabit tutulduğunda, aracın 1 km içerisinde ne kadar sağa ve sola gittiğinin ölçülmesi amaçlanır. Test edilecek araç yanal kayma plakası üzerinden geçerken test otomatik olarak başlar ve yana kayma değerleri incelenir. Bu testte araçların Toe açısı değeri ölçülür.

Süspansiyon Test Cihazı: Süspansiyon, aracınız ile yol arasındaki engebelerin arasındaki farkın ortadan kaldırılmasını sağlar. Bu testte; amortisör yağ basıncı, hava basıncı, bağlantı noktaları, akslara binen ağırlık ve bunu karşılama değeri gibi ölçümler hem arka teker hem de ön tekerler için yapılır.

Fren Test Cihazı: Aracın toplam frenleme gücü, sağ ve sol frenler arasındaki fark, balataların durumu gibi detaylar incelenir. El freni, lastikler, sağa-sola sapma, disklerin ömrü ve bunların dijital ortama test cihazı ile aktarılması sağlanır.

Boya Ölçer Test Cihazı: Basit bir cihaz olarak görünse de oto ekspertiz cihazları arasında en önemlisidir. Boya mikron kalınlığını en hassas değerler ile ölçerek, daha önce boyanan bir parçanın olup, olmadığı incelenir.

Motor Performans Testi: Motor gücünü ölçmek için araçlara dinamometre test cihazı ile ölçüm yapılır. Burada amaç 2. el aracın motor tork gücünü ölçmektir. Kullanım ömrü tükenmiş olan bazı parçalar, bu aşamada motor gücünün düşmesine neden olabilir. Manuel inceleme ile de bu parçalar, motor güç testi sonrasında tespit edilebilir.

Arıza Tespit Cihazı: Her aracın debriyaj pedalının üstünde bulunan, OBD soketine takılarak arıza ölçümü yapılmasını sağlayan cihazdır. Araç beyni üzerinde kayıtlı olan arızalar okunarak aracın ABS, ASC, Hava yastığı vb. gibi elektronik sistemlerinde hata olup olmadığı kontrol edilir. Her araç için özel yazılım kullanılması gerekir.

Akü Test Cihazı: Elektronik akü test cihazı ile akünün performans durumu ve ömrünün ölçülmesi sağlanır. Bu basit görünen ölçüm cihazı ile aracın yolda kalmasına neden olacak basit arızalar öngörülerek engellenmiş olur.

Lastik Kontrol Cihazı: Araç lastiklerinin diş derinliği ve varsa aşınmalar detaylı teste tabi tutulup, ölçüm cihazı ile değerler bildirilir.

Oto Ekspertiz Açma Maliyeti

Oto ekspertiz açma maliyeti için ortalama sahip olmanız gereken yatırım tutarı 400 bin liradır. Bayilik veren firmalar buna ek olarak bazı nedenlerden dolayı ek ücretler istemektedir bu fiyat bayilik alacağınız firmaya göre değişmektedir.

https://paraninnabzi.com/kategori/bayilik-veren-firmalar/

Oto ekspertiz firmasını kendiniz açacaksanız ve bayilik almayacaksanız ortalama 400 bin lira ile işletmenizi başarılı bir şekilde kurabilirsiniz.

İşletmeniz ilk aylarda iş yapmayabilir. Dolayısıyla ilk 6 ay için de en az 200 bin liralık gidere hazırlıklı olmanız önerilir.

Oto Ekspertiz Açma Fiyatları 2021

Oto ekspertiz dükkanını 100 Bin TL’ye de açabilirsiniz, 500 Bin TL’ye de. Bayilik alacağınız firma, size verilecek olan imkanlar, makine ve cihazların çeşitliliği, servis garantileri, kiralanacak işletme gibi detaylar maliyetinizde önemli rol oynayacaktır. Bir çok firma, size sadece makine ve cihaz satışı gibi seçenek sunabilir. Ancak bu sektörde yeni ya da tecrübeli olsanız bile, anahtar teslim olarak anlaşma yapmanız her zaman daha mantıklı olacaktır.

Anahtar teslim oto ekspertiz açma maliyeti 200 Bin TL ile 500 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Sizlere verilecek olan reklam desteği, bölgesel koruma, personel eğitimi, cihaz servis desteği, mimari tasarım zenginliği ve kurumsal marka imajı maliyeti etkileyecek detaylar arasındadır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, pahalı olan iyidir algısından uzak durmak olmalı. Zira yenilikçi ve inovaktif firmalar ile bayilik anlaşması yapmanız, ödeyeceğiniz bayili bedelinden daha önemlidir.

Experix firması bu alanda en yenilikçi olması ve son teknoloji cihazları kullanması ile ön plana çıkmaktadır. Özel mimarlar tarafından yapılmış olan konsept ekspertiz merkezi tasarımları ve kurumsal kimliği ile kısa zamanda adından söz ettirmeyi başarmıştır. Experix kurumsal kimliği altında ekspertiz hizmeti sağlamanın en önemli avantajı, hizmet kalitesinin kapsamlı ve garantili olmasıdır.

Oto Ekspertiz Dükkanı Kazancı ve Kar Marjı

Bir oto ekspertiz dükkanının aylık kazancı ya da elde edeceği kar marjı bir çok faktöre göre değişiklik gösterir. Hangi firmadan ekspertiz bayiliği aldığınız, verdiğiniz hizmet kalitesi ve detayı, fiyat politikası, günlük kabul edilen müşteri sayısı ve yaptığınız masrafları kar marjını doğrudan etkilemektedir. Ancak başlangıç aşamasında yatırım yaparken, firmalara yatırımın geri dönüş süresini sormalısınız.

Bu sektörde doğru seçimleri yapıp, müşteri sayısını arttırmayı başardığınız taktirde yatırdığınız sermaye tutarını 3 ayda bile amorti etmeniz mümkün. Zira ortalama ekspertiz ücretinin 400 TL olduğunu hesaplayarak aylık ciro rakamlarını ortaya koyabilirsiniz.

Örneğin; günlük 400 TL’den 10 araç ekspertizi yaptığınız zaman aylık ciro rakamı 120 Bin TL olacaktır. Hizmet alanında bir sektörde olduğunuz için, personel gideri, işletme giderleri ve ekstra giderleri düştüğünüzde, ortalama net kazancınız ortaya çıkacaktır.

Kurumsal bir firma bünyesinde olsa da, bazı firmalar maalesef, kar marjını arttırmak için hizmet kalitesini düşürme yoluna gitmektedirler. Bu gibi firmalar maalesef temsil ettikleri firmaların imajına zarar vermekle birlikte, müşteri sayılarında azalma yaşanmasına neden olur. Kar marjını arttırmak yerine, müşteri sayısını arttırmaya odaklanmak, uzun vadede daha kazançlı çıkmanızı sağlayacaktır.

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Hizmet yeterlilik belgesi
  • Kimlik Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık
  • Tapu Fotokopisi
  • Kira Kontratı
  • Faaliyet Belgesi
  • Oda Kayıt Belgesi
  • Ticari Sicil Tescili
  • Adli Sicil Kaydı
  • Vergi Levhası Fotokopisi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • SGK Giriş Bildirim
  • Ekspertiz cihazları kalibrasyonu
  • Hizmet yeterlilik belgesi
  • Topraklama Raporu
  • İlaçlama firması sözleşmesi
  • Çalışanlara ait dosyalar
  • Belediye ruhsat evraklar
  • Personel sağlık raporları
  • TSE standartlarına uygun aydınlatma raporu
  • Gürültü Ölçümü Raporu
  • ISG sözleşmesi

Oto ekspertiz açmak için gerekli belgelerden ziyade, yeni yönetmelikte sizlerden istenilen şartları yerine getirmelisiniz. Burada önemli olan TS 13805 standartlarına sahip hizmet yeterlilik belgesini almanızdır. Bayilik başvurusu yapan tüm girişimcilerimize, HYB belgesi alınmasına yönelik yapılması gerekenler konusunda, ekibimiz tarafından yardımcı olunmaktadır.

Hizmet Yeterlilik Belgesi Alımı

  • Kullanmış olduğunuz ekspertiz cihazlarının kalibrasyonu TSE personelleri aracılığı ile yapılır. Kalibrasyonun yapılmasında 100 KW, 150 KW ve 150KW üstü olarak teste sokulup, kalibrasyon belgesi verilir. (https://www.tse.org.tr/Icerik/DuyuruDetay?DuyuruID=5674)
  • Belediyeden alınmış olan iş yeri ruhsatından Taşıt test merkezi/Oto Ekspertiz gibi iş faaliyetin ne olduğunu belirleyecek ibarenin bulunması zorunladır.
  • Taşıt test merkezi alanı 2WD ve 4WD araçlar için en az 70 m² olmalıdır.
  • Taşıtlar için test sırasında meydana gelebilecek olan aksaklıklara karşı, 3. şahıs mali mesuliyet sorumluluk sigortası yaptırılmalıdır.
  • Müşteri kabul alanı, müşteri bekleme salonu, idari büro, çalışanları için soyunma ve dinleme odası, WC bulunmalıdır.
  • Araç modeli, markası, şasi numarası ve bilgileri 3. bir şahıs ile paylaşılmadan, bilgisayar ortamında en az 5 yıl saklanmalıdır.
  • Ekspertiz yapılan araç, dinamometre testi esnasında sabitlenmelidir.
  • Ekspertiz merkezinde en az iki personel çalışmalıdır. Bu personellerin kaporta ve motor alanında ustalık belgesi bulunması zorunludur.
  • Çalışanlar kendilerini tanıtan kimlik kartı ile birlikte, tek tip üniforma giymelidir.
  • Ecza dolabı ve yangın tüpü bulunmalıdır. Ayrıca oto ekspertiz fiyatları ile ilgili fiyat tarifesi duvarda asılı olmalıdır.
  • Uyarı ikaz levhası, acil eylem planı ve acil durum çağrı numarası duvarda görünecek şekilde asılı durur.
  • Kullanılan cihazların imalatçı ya da ithalatçı firmalardan eğitim belgeleri talep edilir.

Oto ekspertiz açmak için HYB belgesi alacak olanlar, tüm süreci daha kısa sürede gerçekleştirmek için uzman danışmanlık şirketlerinden destek alabilir.

Yukarıdaki belgeleri oto ekspertiz dükkanı açmak ve ruhsat almak için bulunduğunuz ilçenin belediyesine vermeniz gerekiyor. Tabi bu belgeler her belediye için standarda sahip değildir. Farklılık gösterebilir. Bu nedenle bulunduğunuz ilçe belediyesinin ruhsat işleri müdürlüğüne gidip, gerekli belgelerin listesini talep edebilirsiniz.

TS 13805 Hizmet Yeterlilik Belgesi Standartları

Oto ekspertiz açmak için 19 Kasım 2018 tarihli genelgede TS 13805 standardına göre uyulması gereken hükümler son hali ile yayınlanmıştır. Bu doğrultuda aşağıda yer alan şartlara uygun olarak ekspertiz merkezi açmalısınız.

  • 4 x2 yani 2WD araçlar için iş alanı en az 70 m² olmalıdır.
  • 4×4 yani 4WD araçlar için 70 m² alan olmalıdır
  • İşyerlerinde; müşteri kabul, bekleme salonu, soyunma odası, idari büro, dinlenme yeri, yemek alanı ve WC gibi bölümler bulundurulmalı.
  • İş yeri ruhsatında taşıt test merkezi ya da oto ekspertiz merkezi gibi ibarelerin bulunması gerekliliği,
  • Araç marka, plaka, model, şasi numaraları gibi verilerle birlikte müşteri dataları bilgisayar ortamına girilmeli ve ekspertiz sonuçları ile birlikte kayıt edilerek, bunlar en az 5 yıl süre ile muhafaza edilmelidir. Bu bilgiler üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmamalıdır.
  • Taşıt testine başlanmadan önce araç lastik hava basınçları kontrol edilmelidir.
  • Taşıt motor testi( dinamometre testi) esnasında sabitlenmelidir.
  • İş yerinin teknik sorumlusu en az meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezunu veya çıraklık eğitim merkezinden alınmış ustalık belgesine veya mesleki yeterlilik sertifikasına sahip olmalıdır.
  • Ayrıca iş yerinde ustalık belgesine veya mesleki yeterlilik sertifikasına veya kalfalık belgesine sahip bir eleman bulunmalıdır.

Yukarıda yer TS 13805 standartlarının yanı sıra, 30331 sayılı resmi gazetede yayınlanan oto ekspertiz yönetmeliğine uyulması da zorunludur. Bu yönetmelik maddeleri ile ilgili gerekli uyum, bir çok ekspertiz firması tarafından sağlanmaktadır.

Oto Ekspertiz Bayiliği Veren Firmalar

Eskişehir oto ekspertiz firması olarak Experix firması bünyesinde faaliyet göstermekteyiz. Experix firmasının kurumsal kimliğinin gücü, farklı konsept modelleri sunması ve alt bayilerine sunmuş olduğu reklam desteği, rakiplerimizin bir adım önünde yer almamızı sağlamıştır. Oto ekspertiz açmak için bayilik alabileceğiniz 30+ farklı firma mevcut. Bayilik seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğine yazı içerisinde tüm detayları ile yer verdik.

Oto Ekspertiz Bayilik araştırması yaparken, kendi bayi markalarınız ile rekabet etmemeye özen göstermelisiniz. Bu durum sizin elinizde olmasa bile, size tekel olma fırsatı sunmayan firmalardan uzak durmalısınız. Zira üstün hizmet özellikleri ile rakip firmalarla rekabet edebilecekken, sizinle aynı marka adı altında hizmet veren firmalar ile rekabet etmeniz mantıklı olmayacaktır.

Oto Ekspertiz İş Hacmi ve Karlılık Düzeyini Artırtma

Oto ekspertiz sektöründe zorunluluk söz konusu olduğu için fiyat avantajı sağlamak işletmenizi bir adım öne taşıyabilir. Hemen hemen tüm oto ekspertiz firmalarında sağlanan hizmet ve verilen rapor birbirine yakın olmaya başlamıştır. Rekabet etmek için fiyat avantajı sağlamak iş hacmini artıracaktır.

Oto ekspertiz firmalarının son dönemde ciddi bir rekabet içerisinde olduğu gözlemlenmektedir. Rekabet avantajında öne geçmek için tüm reklam fırsatlarını en iyi şekilde kullanmanız gerekecek.

Yerel işletme olmanız hasebiyle yerel tv, gazete ve radyolara reklam verebilirsiniz. Ayrıca şehrinizin büyük sosyal medya hesapları ile web sitelerine de çeşitli reklam vermek iyi bir fikir olacak.

Şehrinizde ikinci el araç alım satımının yoğun olduğu bölgelerde (örn. galericiler siteleri) bulunan billboardlara reklam verebilir veya billboard fırsatı yoksa belirli bir alanı kiralayarak kendi tabelanızı yerleştirebilirsiniz. Ayrıca işletmeyi kurarken de bu alanlara yakın olmanız avantaj olacaktır.

Yine şehrinizdeki ikinci el oto alım satım yapan firmalar ile birebir görüşerek onlara ek fiyat avantajı sağlayabileceğinizi belirtin. Ayrıca araçları yerinden almak, teste koymak ve yerine bırakmak da sizi bir adım öne çıkartabilecek hizmetler arasında yer almaktadır.

Oto Ekspertizde Ne Kadar Kazanırım?

Oto ekspertizde ne kadar kazanırım sorusuna kadar geldiysek cevaplayalım. Oto ekspertiz firmalarında ortalama eksper hizmeti 300 TL civarında bulunuyor. Ortalama bir işletme standart bir günde 20 müşteri kabul etmektedir. Dolayısıyla aylık ortalama ciro 180 bin lira civarında bulunuyor.

Oto ekspertiz firmalarında tüm cironun yaklaşık yüzde 40‘ı masraf olarak yansımaktadır. Özellikle en büyük gider personel maaşlarıdır. Ancak yüzde 60′lık bir karlılık düzeyi ile karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır.

Oto ekspertiz hizmetlerinde mutlu müşteri politikasını sürdürerek iş hacmini gün geçtikçe artırabilir ve karlı bir yatırımınızı gün geçtikçe büyütme fırsatı elde edebilirsiniz.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
Girişimcilik Ticarette En Çok Para Kazandıran İşler
Girişimcilik Para Kazanma Yolları
Girişimcilik HepsiBurada İnfluencer Başvuru Formu
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
GIRIŞIMCILIK Kimler Yatırım Tavsiyesi Verebilir?
GIRIŞIMCILIK Spor Salonu Açma Maliyeti ve Şartları
GIRIŞIMCILIK Kobi Nedir? Kobi’lere Destek Kredisi
GIRIŞIMCILIK Ticarette En Çok Para Kazandıran İşler
GIRIŞIMCILIK Para Kazanma Yolları
GIRIŞIMCILIK HepsiBurada İnfluencer Başvuru Formu

KATEGORİNİN POPÜLERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.