DOLAR

17,2580$% 0.21

EURO

17,6505% 0.48

STERLİN

20,7344£% 0.91

GRAM ALTIN

966,30%0,39

ÇEYREK ALTIN

1.591,00%-0,43

TAM ALTIN

15.649,60%-0,97

BİTCOİN

353200฿%1.72978

a

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

0

BEĞENDİM

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir? Bu soru çok önemli bir soru çünkü kaza sonrasında kandırılma ihtimali ve bunun sonucunda maddi ve manevi olarak büyük zarara uğrama ihtimaliniz olasıdır. Trafikte kurallara ne kadar dikkat edersek edelim, kurallara uymayan ve tehlikeli davranış sergileyen araç sürücüleri yüzünden kaza yapabiliriz. Araçlarda meydana gelen maddi hasarları karşılayabilmek için belirli prosedürleri kaza sonrasında dikkat etmek gerekir. Dileriz ki başınıza gelmez ama trafik kazası sonrası yapılması gerekenler nelerdir, yakından incelelim.

Kazadan Sonraki İlk Anda Yapılması Gerekenler

Trafik kurallarına uyulması ve araçların teknik aksamlarında bir sorun olmaması kaza olma oranını azaltmaktadır. Trafikte her an dikkatli olmak gerekir. Kazaların birçok nedeni bulunuyor ve birçok nedeni dikkatsizlik ve kurallara uymamaktan gerçekleşiyor. Olası bir trafik kazası sonrası yapılması gerekenler, maddi ve hukuksal açıdan sizi kurtaracaktır.

Trafik kazası sonrasında ilk olarak sakin kalarak olayı çözmeye çalışmanız gerekmektedir. Kazaya karışan sürücüler arasında anlaşarak tutanak tutabilirler. Anlaşmazlık durumunda trafik polisi çağırmanız gerekir. Bununla birlikte ölüm ve yaralanma varsa, karşı taraftaki sürücü alkollü veya akli dengesi yerinde değilse, sürücünün yaşı kullandığı araç için yeterli değilse veya kamu mallarına hasar verdiyseniz polis çağırmanız gerekir.

Kaza Tespit Tutanağı Doldurulması

Trafik kazası sonrası yapılması gerekenler arasında ilk olarak kaza tespit tutanağı akla gelmektedir. Aracınızda olası kaza riskine karşı kaza tespit tutanağı bulundurun. Maddi hasarlı kazalarda sürücülere ve araçtaki kişilere zarar gelmediğinde anlaşılarak kaza tespit tutanağı doldurulması, trafik polisine gerek kalmadığı zamanlarda yapılabilir.

Kaza yapan kişilerin bilgileri eksiksiz olarak doldurulur ve iki nüsha olarak imzalanır. Eksiksiz olması kasko veya sigorta şirketlerinden alacağınız karşılık için oldukça önemlidir. Kaza tespit tutanağında olması gereken bilgilere baktığımızda;

  • Trafik kazasının gerçekleşme tarihi, saati ve yeri,
  • Kazayı gören birileri varsa onların iletişim bilgileri,
  • Sürücülerin sürücü belgesi bilgileri, trafik sigortası poliçe bilgileri ve ruhsat bilgileri,
  • Aracın hasar aldığı bölge belirtilir,

Yazılı olarak taraflar trafik kazasının nasıl gerçekleştiğini yazarlar ve 12 numaralı alana imzalarını atarlar.

Kaza Tespit Tutanağı Doldurulduktan Sonra Neler Yapılır?

Kaza tespit tutanağını doldurduktan sonra aşağıdaki adımları atmanız gerekir:

  • Kaza yapan araçları yerlerinden oynatmadan önce çeşitli açılardan fotoğraf çekebilirsiniz. Bu sigorta şirketlerinin kazayı daha doğru ve hızlı bir şekilde değerlendirmesine yardımcı olur.
  • Karşı tarafın kimliğinin, ehliyetinin ve ruhsatının fotoğrafını çekebilir; karşı tarafın sigorta poliçe numarasını alabilirsiniz.
  • Sonrasında sigorta şirketinizle iletişim kurarak aracınızın kaldırılma işlemlerini başlatabilirsiniz.
  • Kaza tespit tutanağını 5 iş günü içinde diğer evraklarla birlikte sigorta şirketinize teslim etmeniz gerekir.
  • Trafik sigortası için poliçe, kimlik, ehliyet ve ruhsat fotokopisi ile poliçe makbuzu ve alkol zaptı gibi ek belgeler istenir.
  • Kasko sigortası için ise beyan, alkol raporu, kaza yeri fotoğrafları ve varsa yük irsaliyesi ek belgeleri istenir.

Kaza tespit tutanağını, yasal sürede sigorta şirketinizle paylaşmanızla birlikte durum değerlendirmesi en kısa sürede başlatılır. Şirket, başvurunuzu hasar departmanına yönlendirir ve analiz eder. Yapılan analiz sonucunda, kazaya karışan araçların ne kadar kusurlu olduğu anlaşılır. Böylece sigorta şirketlerinin ödeyeceği tazminatlar belirlenir.

Kaza Tespit Tutanağı İtirazı Nasıl Yapılır?

Kaza tespit tutanağının geçerli olması için kazaya karışan tüm sürücülerin olay üzerinde uzlaşması ve tutanakları imzalaması gerekir. Eğer karşı tarafın hazırladığı tutanağın durumu doğru şekilde anlatmadığını düşünüyorsanız belgeyi imzalamayı reddedebilir ve polis ya da jandarma çağırarak durumu bildirebilirsiniz.

Kaza tespit tutanağını sigorta şirketinize iletmenizi takip eden süreçte, kaza iki tarafın uzmanları tarafından incelenir ve kusur oranları çıkarılır. Sürücülerin de belirlenen kusur oranlarına itiraz etme hakkı bulunur.
Eğer inceleme sonucunda bir yanlışlık yapıldığını düşünüyor ve kusur oranınızın yeniden değerlendirilmesini istiyorsanız Sigorta Birliği Merkezi’ne yazılı bir dilekçeyle başvurabilir ya da merkezin online platformundan Kaza Tespit Tutanağı İtiraz Formu’nu doldurabilirsiniz. İtirazınız sonrasında kaza raporları yeniden incelenir ve herhangi bir hata tespit edilmesi durumunda kusur oranları değiştirilir.

Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Süresi Ne Kadardır?

Hasar tespit tutanağını yukarıdaki evraklarla birlikte sigorta şirketinize kazadan sonraki 5 iş günü içinde teslim etmeniz durumunda sigorta işlemleri başlar. Sigorta şirketleri, ilgili belge ve raporları 3 iş günü içinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne gönderir ve değerlendirme safhasına geçilir.
Değerlendirme aşamasında, kazaya karışan sürücülerin kusur oranları belirlenir. Kusur oranları, sigortadan ödeme alınıp alınmayacağını belirleyen en önemli noktalardır. Kusur oranı belirlendikten sonra sigortalının 5 iş günü içerisinde itiraz etmemesi durumunda sonuç kesinleşir.

Kazaya karışan araçların sigortalarının farklı şirketlerde bulunması ve şirketlerin kusur oranları noktasında anlaşamaması durumunda ise kaza tespit tutanakları, Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na gönderilir ve eksper görüşü alınır. Tutanak Değerlendirme Komisyonu, eksper raporunu 3 iş günü içinde tamamlayarak taraflara bildirir ve sigorta şirketleri, kendilerine bildirilen oranda ödemeyi sigortalılara yapar.

Sigortanızdan tam destek alabilmeniz için geniş kapsamlı bir poliçenizin bulunması gerekir. Yüksek güvenceler veren kasko ve trafik sigortası poliçelerinden satın alarak kaza anından itibaren çok sayıda avantajdan yararlanabilirsiniz. Ayrıca yol yardım, çekici hizmeti, tamirat, konaklama, ikâme araç, sağlık desteği gibi hizmetlerle kazanın sebep olabileceği problemlerden rahatça kurtulabilir, trafik güvenliğinizi maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz.

Trafik Kazası Sonrası Sigorta Süreci

Kazaya karışan araç sürücülerin ilk olarak araçlardaki kişilerde yaralanma var mı bakmaları gerekir. Yaralanma, kanama gibi sorunlar varsa ambulans çağırılmalı ve gerekli ilk yardım yapılmalıdır. Sadece maddi hasar varsa araç sürücüleri anlaşarak kaza tespit tutanağı tutmaları gerekir. Trafik kazası sonrası sigorta süreci ve sigorta şirketiyle iletişim nasıl olmalıdır, detaylarına bakalım.

Kaza tespit tutanağında kayda geçen tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde tutanak sigorta şirketine verilmesi gerekir. Hasar ihbarı ile sigorta şirketi hasar dosyası açar ve işlemler başlar. Bu süreçte kaza yerinin fotoğrafları ve kaza tespit tutanağı sigorta şirketine gönderilir. Evraklar, belge ve bilgiler gönderildikten sonra Sigorta Bilgi ve Gözetim merkezine evraklar sigorta şirketi tarafından 3 iş günü içinde gönderilir.

Trafik kazasına karışan sürücülerin kusur oranları belirlenir ve sürücülerin bu sonuca 5 iş günü içerisinde itiraz etme hakları bulunmaktadır. Sigorta şirketleri farklı oranlar verirse tutanak Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na gönderilir ve dosya sonuçlanır. Sigorta şirketi, ekspertizlerin belirlemiş oldukları masrafları sigortalı kişiye öder.

Trafik Sigortası Süreci Nasıl İşler?

Kaza sonrasında hasar tespit tutanağını ve diğer gerekli belgeleri yasal süre bitmeden sigorta şirketinize iletmeniz gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kazanın üzerinden 5 iş gününden fazla zaman geçtikten sonra iletilen tutanaklar geçerli kabul edilmez. Bu durumda, sigorta teminatı hakkınız ortadan kalkar. Hasar tespit tutanağıyla birlikte sigorta şirketinize sunmanız gereken diğer evraklar ise şunlardır:

  • Kaza yerinde çektiğiniz fotoğraflar
  • Poliçenizin fotokopisi
  • Alkol raporu
  • Sürücülere ait ehliyetlerin fotokopileri
  • Kazaya karışan araçların ruhsat fotokopileri
  • Araçta rehin ya da ipotek varsa bankadan alınacak evraklar

Kazaya Karışan Sürücülerden Biri Olay Yerinden Kaçarsa Ne Olur?

Trafik kazasına karışmayı elbette kimse istemez ve beklenmedik bir anda gerçekleşir. Kazaya karışan sürücülerden biri olay yerinden kaçarsa ne olur? Araç sürücüsü kazadan sonra çarpıp kaçtıysa polise veya jandarmaya haber verilmeli ve olay yeri terkedilmemelidir. Aracı gördüyseniz rengi, modeli ve plakası bildirilmelidir. Polis veya jandarma tarafından tutanak tutulur, aracın fotoğrafları çekilir ve kasko firmasına gönderilir. Kazayı gören varsa onların görüşleri alınır, kamera kaydı var mı araştırılır.

Size vurup kaçan bir araç varsa aracınızda oluşacak hasarları trafik sigortası karşılamaz. Çarpıp kaçan şahıs tespit edilemiyorsa kasko sigortası kazayı karşılar.

Aracınızla güvenli bir şekilde trafiğe çıkabilmek için yaptırmanız gereken kasko ve sigortaları Kazayaptim.com anlaşmalı acenteleriyle yaptırabilir, kaza sonrasında veya ihtiyacınız olduğu her an aracınızın mekanik bakımlarını yaptırabilirsiniz.

Kaza Yerinde İlk Önce Ne Yapmalıyız?

KORUMA

Olay yerinin değerlendirilerek ilk yardımcının; kendisinin, olay yerinin ve hasta/yaralının güvenliğini sağlamasıdır.

  • Olay yerinin görünebilir biçimde üçgen reflektörler kullanılarak işaretlenmesi,
  • Meraklı kişilerin olay yerinden uzaklaştırılması,
  • Kazaya uğrayan aracın kontağının kapatılması,
  • Olay yerinde sigara içilmemesi ve içilmesine izin verilmemesi,
  • Hasta/yaralıların kımıldatılmaması gerekmektedir.

BİLDİRME (112)

En hızlı şekilde acil yardım servisine haber verilmesidir.

  • İsim ve telefon numarası,
  • Olay yerinin adresi,
  • Olayın tanımı,
  • Hasta ya da yaralı sayısı,
  • Hasta ya da yaralıların durumu,
  • Mevcut imkânlar ve yapılan ilk yardım müdahalesi.
  • Acil yardım merkezince “tamam” denilmeden telefonun kapatılmaması gerekmektedir.

KURTARMA

Kurtarma, olay yerinde hasta/yaralılara yapılan ilk yardım uygulamalarını kapsar.

  • Hasta/yaralıların korku ve endişelerin gidermeli,
  • Hasta/yaralıyı kayıp olarak görmemeli,
  • En iyi düzeyde ilk yardım verebilmek için kendisini formda tutmalıdır
  • İlk yardım uygulamalarını hasta/yaralıyı bulduğu yerde ve kımıldatmadan yapmalı, tehlike söz konusu ise doğru yöntemlerle uzaklaştırmalı,
  • Hasta/yaralıyı sıcak tutmalı,
  • Hasta/yaralının yarasını görmesine izin vermemeli,
  • Acil yardım merkezine (112) haber vermeli.
  • Hasta/yaralının kendisine emanet ettiği  eşyalardan sorumlu olmalı,
  • Hizmeti karşılığında asla maddi bir karşılık almamalı,
  • Hasta/yaralının durumunu değerlendirerek; gerekli ilk yardım uygulamalarını önceliklere göre yapmalı,
  • İlk yardımcı alkollü ise asla ilk yardım uygulamamalı,
  • İlk yardımcı sağlık personeli gibi davranmamalı,
  • Görevi tamamlayıncaya kadar hasta yaralıyı izlemeli ve yalnız bırakmamalıdır.
SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
SIGORTA Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
SIGORTA Sigorta Çeşitleri, Zorunlu Sigorta Çeşitleri
SIGORTA Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir? Kapsamları
SIGORTA Türkiye Sigorta Anlaşmalı Servisler

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.