DOLAR

17,2800$% 0.35

EURO

17,6923% 0.74

STERLİN

20,8310£% 1.39

GRAM ALTIN

968,50%0,62

ÇEYREK ALTIN

1.597,00%-0,06

TAM ALTIN

15.703,94%-0,66

BİTCOİN

354632฿%1.80051

a

Yeşil Ekonomi Nedir, 5 İlkesi

0

BEĞENDİM

Yeşil ekonomi, düşük karbonlu, kaynakları verimli kullanan ve sosyal olarak kapsayıcı olarak tanımlanır. Yeşil bir ekonomide, istihdam ve gelirdeki büyüme, karbon emisyonlarının ve kirliliğin azaltılmasına, enerji ve kaynak verimliliğinin artırılmasına ve biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetlerinin kaybının önlenmesine izin veren bu tür ekonomik faaliyetlere, altyapıya ve varlıklara yapılan kamu ve özel yatırımlar tarafından yönlendirilir.

Yeşil ekonomi yatırımların hedeflenen kamu harcamaları, politika reformları ve vergilendirme ve düzenlemelerdeki değişiklikler yoluyla etkinleştirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. BM Çevre, doğal sermayeyi kritik bir ekonomik varlık ve özellikle geçim kaynakları doğal kaynaklara bağlı olan yoksul insanlar için bir kamu yararı kaynağı olarak anlayan bir kalkınma yolunu desteklemektedir. Yeşil ekonomi kavramı, sürdürülebilir kalkınmanın yerini almaz, ancak Asya ve Pasifik’te ekonomi, yatırım, sermaye ve altyapı, istihdam ve beceriler ile olumlu sosyal ve çevresel sonuçlara yeni bir odaklanma yaratır.

Yeşil Ekonomi Nedir

Yeşil Ekonomi için sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim ve Kaynak Verimliliğinin rolü: Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim, süreçlerin ve ürünlerin tüm yaşam döngüsü boyunca kaynak tüketimini, atık üretimini ve emisyonları azaltmak için üretim süreçlerini ve tüketim uygulamalarını iyileştirmeyi amaçlar – Kaynak Verimliliği ise kaynakların topluma değer sağlamak için kullanılma yollarını ifade eder ve ürün veya hizmet birimi başına ihtiyaç duyulan kaynak miktarını ve üretilen emisyonları ve atıkları azaltmayı amaçlar. Yeşil Ekonomi, yatırımlara, istihdama ve becerilere odaklanarak sürdürülebilir ekonomik büyümeye makro-ekonomik bir yaklaşım sağlar.

Ekonomi Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Temel Bilgi ekonomi hakkında detaylı bilgileri için makalemize göz atın!

Yeşil Ekonomi konusundaki mevcut çalışmalar için üç ana alan şunlardır

1) Bölgesel, alt-bölgesel ve ulusal forumlar aracılığıyla sürdürülebilir ekonomik büyümeye makro-ekonomik yaklaşımın savunulması

2) Yeşil finans, teknoloji ve yatırımlara erişime odaklanan Yeşil Ekonomi yaklaşımlarının gösterilmesi

3) Yeşil Ekonomiye geçişi desteklemek için makro-ekonomik politikaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması açısından ülkelere destek

BM Çevre, Ulusal Yeşil Kalkınma Politikasının uygulanmasında, yeşil ekonominin yerel düzeydeki kalkınma planlarına entegrasyonunda, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri göstergelerinde ve kilit sektörlerin yeşillendirilmesinde Moğolistan’ı desteklemektedir.

Yeşil Ekonomi Nedir, 5 İlkesi



İnsanlık önümüzdeki on yıllarda ciddi zorluklarla karşı karşıya: iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, artan eşitsizlik ve daha fazlası. Bu sistemik küresel krizler tek başına ele alınamaz çünkü hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Ancak ekonomik sistemlerimiz, çevresel ve sosyal hedefler arasında iyi bir denge sağlamak için yeterince uygun değil.

Ekonomiler, özünde, bazı davranışları ödüllendiren ve diğerlerini cezalandıran bir kurallar ve normlar topluluğudur. Mevcut haliyle, ekonomilerimiz aşırı tüketimi teşvik ediyor, toplumsal bağları bozuyor ve doğal zenginlikleri yok ediyor. Ancak bu kaçınılmaz veya kaçınılmaz değildir; bu basitçe ekonomilerimizin işlemek için nasıl geliştiğidir. Bu sorunları çözmek için yeni bir ekonomik vizyon gereklidir.

Vizyon: adil, yeşil bir ekonomik gelecek

Yeşil ekonomi vizyonumuz, gezegenin ekolojik sınırları içinde herkese refah sağlayan bir vizyondur. Her biri uluslararası politikada önemli emsallerden yararlanan ve birlikte çeşitli bağlamlarda ekonomik reforma rehberlik edebilecek beş temel ilkeyi takip eder.

Refah İlkesi

Yeşil bir ekonomi, tüm insanların refah yaratmasını ve bunun keyfini çıkarmasını sağlar .

  • Yeşil ekonomi insan merkezlidir . Amacı, gerçek, paylaşılan refah yaratmaktır.
  • Bu odaklanır büyüyen zenginliği refah destekleyecektir. Bu zenginlik sadece finansal değildir, aynı zamanda beşeri, sosyal, fiziksel ve doğal sermayelerin tamamını içerir.
  • Tüm insanların gelişmesi için ihtiyaç duyulan sürdürülebilir doğal sistemlere, altyapıya, bilgiye ve eğitime yatırıma ve erişime öncelik verir.
  • Yeşil ve insana yakışır geçim kaynakları, işletmeler ve işler için fırsatlar sunar .
  • Kamusal mallar için toplu eylem üzerine inşa edilmiştir , ancak bireysel tercihlere dayanmaktadır.

Adalet İlkesi

Yeşil ekonomi, nesiller içinde ve nesiller arasında eşitliği teşvik eder .

  • Yeşil ekonomi kapsayıcıdır ve ayrımcı değildir. Karar vermeyi, faydaları ve maliyetleri adil bir şekilde paylaşır; seçkinlerin yakalanmasını önler; ve özellikle kadınların güçlenmesini desteklemektedir .
  • Fırsatların ve sonuçların adil dağılımını teşvik ederek insanlar arasındaki eşitsizlikleri azaltırken aynı zamanda vahşi yaşam ve vahşi yaşam için yeterli alan sağlar.
  • Bu bir sürer uzun vadeli bir bakış açısı çıkarlarına hizmet zenginliği ve esneklik yaratarak, ekonomiye gelecek vatandaşlar da bugünün çok boyutlu yoksulluk ve adaletsizliği mücadele acilen hareket ederken,.
  • Dayanışma ve sosyal adalete , güveni ve sosyal bağları güçlendirmeye ve insan haklarını, işçilerin, yerli halkların ve azınlıkların haklarını ve sürdürülebilir kalkınma hakkını desteklemeye dayanır .
  • MSME’lerin, sosyal girişimlerin ve sürdürülebilir geçim kaynaklarının güçlendirilmesini teşvik eder .
  • Hızlı ve adil bir geçiş arar ve maliyetlerini karşılar – kimseyi geride bırakmaz , savunmasız grupların geçiş aracısı olmasını sağlar ve sosyal koruma ve yeniden beceri kazandırmada yenilikler yapar.

Makroekonomi ince detayları öğrenmek ister misiniz?

Gezegen Sınırları İlkesi

Yeşil ekonomi , doğayı korur, onarır ve doğaya yatırım yapar.

  • Kapsayıcı bir yeşil ekonomi , doğanın çeşitli değerlerini tanır ve besler – ekonominin temelini oluşturan mal ve hizmetlerin sağlanmasının işlevsel değerleri , toplumların temelini oluşturan doğanın kültürel değerleri ve tüm yaşamın temelini oluşturan doğanın ekolojik değerleri .
  • Doğal sermayenin diğer sermayelerle sınırlı ikame edilebilirliğini kabul eder , kritik doğal sermaye kaybını önlemek ve ekolojik sınırları ihlal etmekten kaçınmak için ihtiyat ilkesini kullanır.
  • Bu yatırım , koruyucu büyüyen ve biyolojik çeşitlilik, toprak, su, hava ve doğal sistemleri kavuşmasını.
  • Öyle yenilikçi böyle dairesellikte olarak özelliklerine tarafından bilgi doğal sistemler, yönetme ve biyolojik çeşitlilik ve doğal sistemlere dayalı yerel topluluk geçim uyum sağlama konusunda.

Verimlilik ve Yeterlilik İlkesi

Yeşil ekonomi, sürdürülebilir tüketim ve üretimi desteklemeye yöneliktir .

  • Kapsayıcı bir yeşil ekonomi, düşük karbonlu, kaynakları koruyan, çeşitli ve döngüseldir. Gezegensel sınırlar içinde refah yaratmanın zorluğunu ele alan yeni ekonomik kalkınma modellerini benimsiyor .
  • Eğer gezegen sınırları içinde kalacaksak , doğal kaynakların tüketimini fiziksel olarak sürdürülebilir seviyelerle sınırlamak için önemli bir küresel değişim olması gerektiğini kabul ediyor.
  • İnsanların refahını ve onurunu karşılamak için gerekli olan temel mal ve hizmet tüketiminin bir ‘sosyal tabanını’ ve ayrıca tüketimin kabul edilemez ‘doruklarını’ tanır .
  • ‘Kirletenlerin ödediği’ ve/veya kapsayıcı yeşil sonuçlar sağlayanlara faydaların tahakkuk ettiği mekanizmalar aracılığıyla fiyatları, sübvansiyonları ve teşvikleri topluma gerçek maliyetlerle hizalar.

Karma Ekonomi nedir? Karma ekonomi örnekleri ve detayları.

İyi Yönetim İlkesi

Yeşil ekonomi, entegre, hesap verebilir ve esnek kurumlar tarafından yönlendirilir .

  • Kapsayıcı bir yeşil ekonomi kanıta dayalıdır – normları ve kurumları disiplinler arasıdır ve uyarlanabilir strateji için yerel bilgilerle birlikte sağlam bilim ve ekonomiyi kullanır.
  • Entegre, işbirlikçi ve tutarlı – sektörler arasında yatay ve yönetişim seviyeleri arasında dikey olarak – ve ilgili rollerini etkili, verimli ve hesap verebilir yollarla yerine getirmek için yeterli kapasiteye sahip kurumlar tarafından desteklenir.
  • Aydınlanmış liderliğin toplumsal taleple tamamlanabilmesi için halkın katılımı , önceden bilgilendirilmiş onay, şeffaflık, sosyal diyalog, demokratik hesap verebilirlik ve tüm kurumlarda (kamu, özel ve sivil toplum) kazanılmış çıkarlardan bağımsız olmayı gerektirir.
  • Güçlü ortak, merkezi standartlar, prosedürler ve uyumluluk sistemlerini sürdürürken yerel ekonomiler ve doğal sistemlerin yönetimi için devredilmiş karar vermeyi teşvik eder .
  • Toplumun çıkarlarına güvenli bir şekilde hizmet edecek şekilde kurulmuş, refah ve sürdürülebilirlik sağlamak amacıyla bir finansal sistem kurar .

Yeşil ekonomi, küresel statükoda evrensel ve dönüştürücü bir değişikliktir. Hükümet önceliklerinde köklü bir değişiklik gerektirecek. Bu değişikliği gerçekleştirmek kolay değil, ancak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak istiyorsak bu gereklidir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
EKONOMI Kredi Almak İçin Gereken Şartlar
İHTIYAÇ KREDISI Borç Kapatma Kredisi Veren Bankalar
EKONOMI Aidatsız Kredi Kartı
EKONOMI Aidatsız Kredi Kartı Veren Bankalar
EKONOMI 3 Ay Ertelemeli QNB FinansBank İhtiyaç Kredileri
EKONOMI Kar Marjı Nedir? Kar Marjı Kaç Olmalı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.