DOLAR

17,2791$% 0.32

EURO

17,6628% 0.56

STERLİN

20,7849£% 1.14

GRAM ALTIN

967,89%0,56

ÇEYREK ALTIN

1.593,00%-0,31

TAM ALTIN

15.670,16%-0,84

BİTCOİN

354116฿%2.11452

a

Ukrayna Para Birimi – Grivna

0

BEĞENDİM

Ukrayna Para Birimi Ukrayna ulusal para biriminin tarihi Grivna, Ukrayna’nın resmi ulusal para birimidir. Adı, Kiev Rus döneminde boynun ense kısmına takılan bir süs anlamına gelen “Grivnası” kelimesinden türemiştir. 8. ve 9. yüzyıllarda Grivnası, ticarette ve haraç ödenirken ağırlık ve sayım birimi olarak kullanıldı. Daha sonra çeşitli tarihsel dönemlerde “Grivnası” kelimesi birden çok kez farklı anlamlar kazanmıştır. 0. ila 12. yüzyıllarda madeni para üretimi

İlk Ukrayna parası, zlatnyks (altın paralar) ve sriblianyks (gümüş paralar), Kiev Prensi Volodymyr the Great tarafından üretildi. Bu sikkeler, Kiev prensleri tarafından kullanılan bir sembol olan trident görüntüsüne sahip en eski belgelerdir.

Zlatnyk’lerin ön yüzünde tahtta prens, üç çatal ve efsane “ВЛАДИМИР НА СТОЛЕ” (tahtta Volodymyr) yer alır. Tersi, İsa’nın yüzünü ve “А СЕ ЕГО ЗЛАТО” efsanesini tasvir ediyor (ve bu onun altını).

https://paraninnabzi.com/kore-para-birimi-nedir-kore-parasi/

Ukrayna Para Birimi

Batı Avrupa ülkeleri tarafından üretilen en eski sikkeler, bu sikkelerin üzerine yerleştirilen portreler ve efsaneler de dahil olmak üzere Roma sikkelerini kopyalarken, zlatnykler ve sriblianyklar yalnızca Eski Doğu Slav dilinde efsanelere sahipti ve Eski Rus prenslerinin resimlerini taşıyordu.

Ukrayna Para Birimi

Kiev’li Svyatopolk I (Lanetli Svyatopolk), Bilge Yaroslav ve Chernihiv’li Oleg I (Tmutarakan Prensi) de gümüş sikkeler üretti.

1917-1921 Ukrayna Devrimi

Ukrayna’nın 1917-1921 arasındaki bağımsızlık mücadelesi sırasında, ulusal bir para biriminin getirilmesi ve bağımsız bir bankacılık sisteminin kurulması, egemen bir Ukrayna devletinin yaratılmasında büyük önem taşıyordu.



22 Aralık 1917’de Merkez Konseyi, Rusya Devlet Bankası’nın Kiev şubesi Ukrayna’nın devlet bankasını ilan eden bir yasayı kabul etti. Mykhailo Kryvetskyi, bankanın ilk müdürü olarak atandı. Bağımsız Ukrayna devleti tarafından çıkarılan ilk banknotu – 5 Ocak 1918’de tedavüle giren 100 karbovanet banknotunu imzalayan Kryvetskyi’ydi. Bir karbovanet 17.424 ölçek saf altına eşdeğerdi ve bir ölçek 0,044 gr altına eşitti.

Sanatçı Heorhiy Narbut, 100 adet karbovanet banknotunu tasarlarken, trident’i, Ukrayna’nın en eski sikkelerinde bulunan sembol olarak tasarımına dahil etti – Büyük Volodymyr tarafından yapılan zlatnyks ve sriblianyks.

1 Mart 1918’de, Merkez Konseyi, 100 şahtan oluşan ve karbovanetlerin 1 / 2’sine eşit olan yeni bir para birimi olan Grivnası getiren bir yasayı kabul etti.

Grivna, Bağımsız Ukrayna’nın Ulusal Para Birimidir

Bağımsız Ukrayna için kendi para birimini kurmak son derece önemli hale geldi. 10 Ocak 1992 gibi erken bir tarihte, NBU yeniden kullanılabilir kuponları dolaşıma soktu. 20 Mart 1991 tarihinde, diğer şeylerin yanı sıra, kupon karbovanetlerinin kullanımını düzenleyen Ukrayna Bankalar ve Bankacılık Yasası kabul edildi.

Bir süredir, kupon karbovanets Sovyet rublesi ile birlikte dolaşıma girdi. 12 Kasım 1992’de, Ukrayna karbovanetleri, hem nakit hem de nakitsiz işlemler için Ukrayna’daki tek yasal ihale ilan edildi.

2 ve 16 Eylül 1996 tarihleri ​​arasında, Ukrayna’da Grivnayı Ukrayna’nın ulusal para birimi olarak tanıtan bir para reformu gerçekleştirildi. NBU tedavüle 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 Grivnası banknotları çıkardı.

Grivnası’nın tasarımına yönelik çalışmalar 1992’de başladı. Sanatçılar Vasyl Lopata ve Borys Maksymov tarafından tasarlanan ilk banknotlar Kanada ve İngiltere’de basıldı.

Madeni paraların adı için öneriler “sotyi” ve “rezana” idi, ancak sonunda “kopiika” tercih edildi. İlk kopiikalar Luhansk Machine Tool Plant ve İtalyan Darphanesi’nde üretildi. Bunlar 1, 2, 5, 10, 25 ve 50 kopiika idi.

Ukrayna Para Birimi

1994’te Ukrayna kendi kağıt fabrikasını kurarken, Nisan 1998’de kendi darphanesini kurdu. NBU, Grivnası üretimi için en son teknolojilere güveniyor. Yakın zamanda, gömülü Ukrayna esnek lifleri ile kağıttan banknot üretimi için yeni bir teknoloji tanıttı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
PARA BIRIMLERI Angola Para Birimi | Kwanzaa
PARA BIRIMLERI En Değerli Para Birimi Listesi
PARA BIRIMLERI Gürcü Para Birimi, Gürcistan Para Birimi
PARA BIRIMLERI Çin Para Birimi ve Para Borsası
PARA BIRIMLERI Irak Para Birimi, Irak Dinarı
PARA BIRIMLERI Güney Kore Wonu Nedir?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.