DOLAR

17,2793$% 0.35

EURO

17,6742% 0.64

STERLİN

20,8030£% 1.25

GRAM ALTIN

967,63%0,53

ÇEYREK ALTIN

1.593,00%-0,37

TAM ALTIN

15.703,94%-0,66

BİTCOİN

354800฿%2.07535

a

İnsanlar İlk Ne Zaman Para Kullandı?

0

BEĞENDİM

İnsanlar İlk Ne Zaman Para Kullandı? bu soru herkesin illa ki bir sefer de olsa aklına gelmiştir hadi şimdi o soruyu yanıtlayalım. Bilim adamları, avcı gruplarının en iyi çakmaktaşı silahları ve diğer araçları takas ettiği Üst Paleolitik’ten başlayarak arkeolojik kayıtlar aracılığıyla takas ve ticareti izledi. İlk olarak, insanlar takas yaparak, arzu edilen nesnelerin iki tarafı arasında doğrudan anlaşmalar yaptılar.

Alanda eski para birimi keşifleri yapan bir antropolog olarak, insan uygarlığında paranın nasıl geliştiğiyle ve bu arkeolojik bulguların bize ticaret ve uzak gruplar arasındaki etkileşim hakkında neler söyleyebileceğiyle ilgileniyorum.

İnsanlar neden paraya ihtiyaç duyar?

İnsanlar İlk Ne Zaman Para Kullandı sorusundan önce neden ihtiyaç duyduğumuzu düşünelim. Paranın birçok işlevi olduğu için paranın kökeni hakkında birçok teori vardır: Bir değer ölçüsü olarak mübadeleyi kolaylaştırır; hediye vermeyi ve karşılıklılığı sağlayarak farklı toplumları bir araya getirir; toplumsal hiyerarşileri sürdürür; ve son olarak, bir devlet iktidarı aracıdır. Çeşitli para türlerini içeren etkileşimleri doğru bir şekilde tarihlendirmek zordur, ancak kanıtlar, bunların hediye alışverişlerinden ve borç geri ödemelerinden kaynaklandığını göstermektedir.

İnsanlar İlk Kez Ne Zaman Para Kullandı? 3.000 yıl öncesinden Çin parası

Doğada nadiren meydana gelen ve dolaşımı etkin bir şekilde kontrol edilebilen nesneler, etkileşim ve değişim için değer birimleri olarak ortaya çıktı . Bunlar, Amerika’da yaygın olarak dolaşan sedef gibi kabukları ve Afrika, Avrupa, Asya ve Avustralya’da kullanılan deniz kabuklarını içeriyordu. Yerli bakır, göktaşları veya doğal demir, obsidiyen, kehribar, boncuklar, bakır, altın, gümüş ve kurşun külçeler çeşitli şekillerde para birimi olarak hizmet etmiştir . İnsanlar nispeten yakın zamanlara kadar inek gibi canlı hayvanları bile para birimi olarak kullandılar .

Bilinen ilk para birimi olan Mezopotamya şekeli, yaklaşık 5.000 yıl önce ortaya çıktı. Bilinen en eski darphaneler , Lidya ve Ionia seçkinlerinin ordulara ödeme yapmak için damgalı gümüş ve altın sikkeler kullandığı Küçük Asya’da MÖ 650 ve 600 yıllarına aittir.

Çin Parası

Çin para birimi nedir? Çin Parası hakkında sıkça sorulan sorular ve bilgiler!

Tüm dünyada kurşun, bakır, gümüş ve altın sikke ordularını keşfedilmesi o sikkeleri anlaşılacağı – özellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da – ilk bin MS başında emtia para aracı olarak tanındı geniş sirkülasyon Roma , İslam , Hint ve Çin sikkeleri modern öncesi ticarete işaret ediyor ( MÖ 1250 – MS 1450 ).

Meta para olarak madeni para, başarısını büyük ölçüde taşınabilirliğine, dayanıklılığına, taşınabilirliğine ve içsel değerine borçludur. Ek olarak, siyasi liderler madeni paraların üretimini – madencilik, eritme, darphaneden – ve ayrıca dolaşım ve kullanımlarını kontrol edebilirler. İnekler gibi diğer zenginlik ve para türleri, pastoral toplumlara başarıyla hizmet etti, ancak taşınması kolay değildi ve elbette ekolojik felaketlere karşı hassastı.



Para kısa sürede siyasi kontrolün bir aracı haline geldi. Seçkinleri desteklemek için vergiler çıkarılabilir ve ordular yükseltilebilir. Bununla birlikte para, gruplar içinde ve gruplar arasında şiddet içermeyen mal, bilgi ve hizmet alışverişini teşvik eden bir dengeleyici güç olarak da hareket edebilir.

Ticaret yollarını görmek için parayı takip edin

Geçmişte, bugün olduğu gibi, hiçbir toplum tamamen kendi kendini idame ettiremezdi ve para, insanların diğer gruplarla etkileşime girmesine izin verdi. İnsanlar kaynakları harekete geçirmek, riskleri azaltmak ve belirli sosyal ve politik koşullara yanıt olarak ittifaklar ve dostluklar oluşturmak için farklı para birimleri kullandılar. Avcı-toplayıcılardan pastoralistlere, çiftçilere ve şehir sakinlerine kadar birbirinden bağımsız insanların yaşadığı çeşitli bölgelerde egzotik malların hareketinin bolluğu ve neredeyse evrensel kanıtı, para biriminin birleştirici bir ilke olarak önemine işaret ediyor. Herkesin konuşabileceği ortak bir dil gibi.

Örneğin, yaşadığı Amerikalılar 500 yılına 1450 Erken Formatif Dönem kalma kullanılan obsidiyen, anne-inci kabuğu, demir cevheri ve para birimi olarak çömlek iki tür Amerika genelinde ticaret birinde başarılı ilk örneklerinden küresel ticaret . Deniz İpek Yolu ticaret 1450 AD 700 arasında meydana gelen, Avrupalılar, Asyalılar ve Afrikalılar bağlı küresel ticarette hem dönüşümsel ve temelini oluşturmuştur.

İnsanlar İlk Kez Ne Zaman Para Kullandı Kenyada bulunan Çin Parası

2012’deki kendi kazı çalışmamda Hint Okyanusu’ndaki antik Kenya ticaret limanı Manda’da 600 yıllık bir Çin Yongle Tongbao madeni parası buldum. Çin sikkeleri, kemere takılabilmesi için ortasında bir delik bulunan bakır ve gümüşten küçük disklerdi. Bu madeni para, Ming Hanedanlığı İmparatoru Yongle tarafından basıldı. Güney Çin Denizi’nin ötesindeki topraklara yapılan siyasi ve ticari misyonlarla ilgilendi ve Vasco da Gama’nın Portekiz’den Hindistan’a ulaşmasından yaklaşık 80 yıl önce Amiral Zheng He’yi bu kıyıları keşfetmesi için gönderdi.

Bunun gibi arkeolojik keşifler, Afrika’nın Hint Okyanusu’ndaki ticaret etkileşimlerine entegrasyonunu göstermektedir. Ayrıca , nakit paraya dayalı piyasa ekonomilerinin bu dönemde geliştiğine dair kanıtlar da gösteriyorlar . Doğu Afrika kıyısında, İslam’ı takip eden ve bu dış bağlantıları diğer Hint Okyanusu tüccarlarıyla geliştiren yerel Swahili’nin yerel tüccarları ve kralları vardı . Yakın Doğu ve Güney Asya’dan tüccarların kendi iş bağlantıları Rolodex’leri varken, iş anlaşmalarını kolaylaştırmak istediler . Madeni para sadece yerel bir olay değildi, aynı zamanda bir kartvizit, bir imza ve bağlantıların sembolik bir simgesi bırakmanın bir yoluydu.

Para tarihinin gösterdiği gibi, paranın etkisi iki yönlüdür : Mal ve hizmetlerin hareketini, yabancılar arasında göç ve yerleşimi mümkün kılmıştır. Sosyoekonomik ve diğer ayrımların gelişimini hızlandırırken, bazılarına zenginlik getirdi. Aynı kalıplar, bugün Çin ve Afrika arasındaki modern ilişkide ortaya çıkıyor, şimdi Amiral Zheng He’nin diplomatik bir jestle Çin’den ilk kez madeni para getirdiği zamandan daha iç içe ve eşitsiz, ikisini ayıran mesafe boyunca dostluğun sembolik bir uzantısı.

Günümüzde nakit paraya sahip olmak, zenginleri fakirlerden, gelişmişleri gelişmekte olanlardan, küresel kuzeyi yükselen küresel güneyden ayırıyor. Para hem kişisel hem de kişisel değildir ve günümüzde küresel eşitsizlik, toplumsal refah ve sürdürülebilirliğin bir ölçüsü olarak paranın resmileştirilmesiyle bağlantılıdır. Dijital çağımızda para birimi gelişmeye devam etse bile, bugünkü kullanımları eski atalarımıza hala aşina olacaktır.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
PARA En Değersiz Para Birimi – 2022
PARA İnsanlar İlk Ne Zaman Para Kullandı?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.