DOLAR

17,2501$% 0.17

EURO

17,6399% 0.44

STERLİN

20,7328£% 0.9

GRAM ALTIN

967,48%0,52

ÇEYREK ALTIN

1.594,00%-0,31

TAM ALTIN

15.677,47%-0,82

BİTCOİN

352959฿%1.86562

a

Kar Marjı Nedir? Kar Marjı Kaç Olmalı

0

BEĞENDİM

Kar marjı nedir sorusuna kısaca anlatmak gerekirse, şirketin veya firmanın kar rakamının satış tutarlarına oranıdır. Diğer bir anlatımı ise her 10 TL satışın ne kadarının kardan oluştuğunu gösterir.

Finansal durumunuzu göz ardı etmek, şirketinizin sağlığıyla oynamakla eş anlamlıdır. Yeni şirketlerin ve “start-up”ların (genç yenilikçi şirket) çoğu brüt kar marjının önemini göz ardı etmekteler. Oysaki böyle bir durumun gelişmekte olan işinizi yönetmenizden, ürünlerinizi ücretlendirmenize kadar çoğu şeyde etkisi olabilir.

Ciro Ne Demek? Cironun Kar ile Farkı Nedir?

Kar nedir?

Kar Marjı nedir sorusunun cevabını aldığımıza göre sıra Kar nedir? Alışveriş işlerinin sağladığı para kazancı demektir. Ticarette ise, maliyet tutarıyla satış fiyatı arasındaki fark anlamına gelir.

Kar oranı nedir ve nasıl hesaplanır?

Bir ürün veya servisin satışından elde edilen gelir (satış) tutarı ile maliyet (alış) tutarı arasındaki pozitif farkın, maliyet tutarına oranıdır.

Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 – 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.

Kar marjı nedir ve nasıl hesaplanır?

Bir ürün veya servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki pozitif farkın, satış tutarına oranıdır.

Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir malın satışındaki kâr marjı (750 – 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 750 = 33,33 (yani %33,33) olmaktadır.

Kar nasıl hesaplanır?

Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen pozitif fark ile hesaplanmaktadır. Örnek olarak alış fiyatı 100 TL, satış fiyatı ise 120 TL olan bir maldan elde edilen para kazancı 120 – 100 = 20 TL olarak hesaplanmaktadır.



Satış fiyatı nasıl hesaplanır?

Alış fiyatının (veya maliyet tutarının) kazanç oranı kadar artırılmasıyla satış fiyatı belirlenmektedir. Örnek olarak alış fiyatı 200 TL olan bir malın satışından %20 kazanç elde edilmek isteniyorsa satış fiyatı 200 x (100 + 20) / 100 = 200 x 1,2 = 240 TL olarak hesaplanacaktır.

Alış fiyatı nasıl hesaplanır?

Satış fiyatının 100 ile çarpımının, kazanç oranının 100 ile toplamına bölünmesiyle alış fiyatı hesaplanmaktadır. Örnek olarak satış fiyatı 240 TL olan bir malın satışından %20 kazanç elde ediliyorsa bu malın alış fiyatı (veya maliyeti) 240 x 100 / (100 + 20) = 240 / 1,2 = 200 TL olarak hesaplanacaktır.

Kredi Kartı Asgari Ödeme ve Hesaplama

Brüt Kâr Marjı

Brüt kar marjı, bir şirketin ürünler ve hizmetler ile ilgili ana masrafları düşüldükten sonra elinde kalan toplam satış kazancının yüzdesidir. Bu yüzde ne kadar büyük olursa, şirketinizin elinde diğer maliyet ve zorunluluklarda kullanmak üzere daha çok miktar kalır. Ancak brüt kar marjı bundan daha fazla şey ifade etmektedir. Üretim etkinliğinizin ölçümüdür ve limitlerinizi belirler. İşinizin risk ve getiri şansını ölçerken dikkate alınması gereken son derece önemli bir hesaplamadır.

Brüt Kâr Marjınızı Bilmenin Önemi

Brüt kar marjınızı sürekli takip ederek ücretlendirme konusundaki sıkıntılardan kaçınabilir ve satış sırasında para kaybının önüne geçebilirsiniz. Brüt kar marjının ne olduğunu bilmiyorsanız gelir bildiriminizdeki maddeler de anlaşılmaz hale gelebilir.

Gelişmekte olan yeni işletmelerin çoğu ya fiyatlarını çok düşük tuttuklarından yada giderleri çok fazla geldiğinden –özetle kâr edemediklerinden- sıkıntıya girerler. Düşük fiyat politikası, özellikle rekabetçi ortamlarda son derece etkili olabilir; ancak sonradan ücretleri arttırmak güç olabilir. Brüt kar marjını hesaplamalarınıza katarak ücretlendirme hatalarından geç olmadan kaçınabilirsiniz.

Giderlerin kontrol altında tutulması iş sahipleri için bir diğer önemli konudur. Çalışanlar giderlerin kontrol altında tutulmasını kolaylıkla göz ardı edebilirler ki böyle bir durumda kar marjınız zarar görür. Örneğin, bir ürünün üretiminde gereksiz yere daha pahalı ürünlerin kullanılması durumu kar marjınızda sorun oluşturacaktır.

Her bir üründeki brüt kar marjınızı bilmek ve tespit ettiğiniz anormal durumlarda harekete geçmek bu problemleri erkenden çözmenize yardımcı olur.

Brüt Kâr Marjı Nasıl Hesaplanır?

Eğer bir süredir iş yapıyorsanız ve elinizin altında muhasebe kayıtları mevcut ise brüt kar marjını hesaplamak o kadar zor değildir. Ancak çok fazla kayda sahip olmayan “start-up”lar ve yeni işletmeler için bu işlem biraz daha karışık olabilir.

Uzun Süredir Faaliyet Gösteren Şirketler için Brüt Kâr Marjı Hesaplama:

İş yılının veya çeyreklik dilimin tarihsel verilerini gözden geçirmeli ve şirketinizin bu dönem içerisindeki toplam geliri ile satılan ürünlerin maliyetlerini öğrenmelisiniz.

Brüt Kar Marjı (%) = (Satılan Ürünlerden Edinilen Gelir – Satılan Ürünlerin Maliyeti) / Gelir

Startuplar için Brüt Kâr Marjı Hesaplama:

Eğer bakabileceğiniz herhangi bir gelir bildirimi yok ise potansiyel brüt kar marjınızı hesaplamak için biraz araştırma yapmanız gerekebilir:

  • Rakipleriniz ne durumda?: Sektör içerisindeki rakiplerinizin brüt kar marjlarını öğrenmeye çalışarak işe başlayabilirsiniz. Bu size ortalama bir fikir verecektir.
  • Giderlerinizi değerlendirin ve zaman içerisinde nasıl azaltabileceğinizi düşünün: Bu hareket ile işinizin ileriki zamanlardaki karlılığını arttırabilirsiniz. Unutmayın ki brüt kar marjı zaman içerisinde maliyetlerin azaltılması ile değişebilmektedir.
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
EKONOMI Kredi Almak İçin Gereken Şartlar
İHTIYAÇ KREDISI Borç Kapatma Kredisi Veren Bankalar
EKONOMI Aidatsız Kredi Kartı
EKONOMI Aidatsız Kredi Kartı Veren Bankalar
EKONOMI 3 Ay Ertelemeli QNB FinansBank İhtiyaç Kredileri
EKONOMI Kar Marjı Nedir? Kar Marjı Kaç Olmalı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.