DOLAR

17,2791$% 0.32

EURO

17,6628% 0.56

STERLİN

20,7849£% 1.14

GRAM ALTIN

967,89%0,56

ÇEYREK ALTIN

1.593,00%-0,31

TAM ALTIN

15.670,16%-0,84

BİTCOİN

354116฿%2.11452

a

Kredi Kartı Aidat İade Nasıl Yapılır, Yasal mıdır?

0

BEĞENDİM

Kredi kartı aidat iade olayı kredi kartı kullanan vatandaşların büyük bir derdi olmuştur. Kredi kartı iade nasıl yapılır, kredi kartı aidatı yasal mıdır gibi soruların cevaplarını başlık başlık cevaplandırıyoruz. Ekim 2014’ten önce kart aidatları tüketici hakem heyetleri yoluyla geri alınabiliyordu. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2014’te aldığı kararla kredi kartı aidatlarını yasal bir zemine kavuşturdu.

BDDK, tüketiciyi koruyucu bazı önlemler de aldı. Kredi kartı aidatının banka ve müşteri arasında karşılıklı müzakere edilerek mutabakat sağlanırsa alınabiliyor. Uzmanlar kart aidatını bankayla müzakere etmiş olanların da bundan sonrası için aidatsız kart isteyebileceğini dile getiriyor.

Kredi Kartı Aidat İade Nasıl Yapılır?

Aidatsiz Kart Seçeneği

Aidatsız kartı seçeneği mevcut. Fakat tüketiciler haklarını bilmediği için aidatı ödeme ya da kartını iptal etme yoluna gidiyor. BDDK’nın yönetmeliğine göre; kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda. Ayrıca bankalar aidatsız kart seçeneğini tüketiciye bildirmekle yükümlü.

Aidatsız kredi kartı için bir dilekçeyle bankaya başvurmak yeterli oluyor. Banka aidatsız kart vermezse, normal kredi kartından aidat ücreti talep edemez. Aidat alırsa, vatandaş dilekçesiyle hakem heyetlerine başvurup iadesini isteyebilir.

Kredi Kartı Aidatını Nasıl Geri Alınır?

Kredi kartı aidat iade alabilmek için E-Devlet üzerinden başvuru yaparak kredi kartı aidatlarını geri almak mümkün. Kredi kartı aidatını geri alabilmek için;

  1. TC kimlik numarası ve şifreyle e-devlet sitesine giriş yapılır.
  2. Arama bölümüne tüketici hakem heyeti yazınız.
  3. Yeni başvuru butonuna tıklayın. Uyarıları okudum, kabul ediyorum dedikten sonra başka sayfaya yönlendirmektedir.
  4. Devam et dedikten sonra hangi bankadan kredi kartı alındıysa, o bankanın seçilmesi gerekmektedir.
  5. Yönlendirilen diğer sayfada; banka başvuru tarihi, konu ve başvurunuzu anlatan kısa açıklama yazdıktan sonra, bankadan yazılı cevap aldınız mı? Sorusunu cevaplayarak başvuru tamamlanır.
  6. Tüketici Hakem Heyetine başvurular e Devlet kapısı üzerinden yapılıyor.
  7. Bunu banka kartı ve kredi kartının teslim edilme sorunu, ATM’den yatırılan paranın hesaba geçmemesi ve ATM’nin işlem yaparken kartı yutması gibi sorunlar izledi.

Bankaların Kredi Kartı Aidatı Alması Yasal mı?

Bankaların kredi kartı aidatı alması yasal mı peki? 70 lira ile 180 lira arasında değişen kredi kartı aidat ücretlerini geri almanın kesin bir sonucu olmamasıyla birlikte 3 ayrı ve kolay yolu var. Tüketici Kanunu’nun 31’inci maddesi gereği bankanızın size ücretsiz kredi kartı sunması gerekiyor.
  1. Birinci yolumuz YASA. Öncelikle Tüketici Kanunu’nun 31’inci maddesini hatırlayalım. Madde şöyle diyor: “Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır.” Bu yasa maddesinden yola çıkarak bankanızdan ücretsiz bir kart isteyebilir ve geçmiş dönemde ödediğiniz aidatları geri isteyebilirsiniz.
  2. İkinci yolumuz ise üst tarafta bahsettiğimiz E-Devlet yolu ile kredi kartı aidatınızı geri alabilme ihtimaliniz bulunuyor.
  3. Son ve üçüncü yolumuz ise yine E-Devlet üzerinden Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’ne başvuru yapılması. Bu yolda işlem yapabilmeniz için yine banka tarafından kartınızdan kesilen kart aidatını gösteren dekontun kopyasının olması gerekiyor.
    https://www.turkiye.gov.tr/tbb-bireysel-musteri-hakem-heyeti adresinden kimliği doğrula alanında T.C. ve şifremiz ile giriş yapabiliriz.
    Sağ tarafta yer alan butonuna tıklayarak başvuru işlemini başlatabiliriz. Karşımıza çıkan onayları onaylayarak devam edebiliriz.
    En son https://www.turkiye.gov.tr/tbb-bireysel-musteri-hakem-heyeti?asama=4 adresinde yer alan bankaların bulunduğu liste çıkacaktır.
    Burada kartınızı ait bankayı seçiniz ve ilgili alanları doğru bir şekilde doldurunuz ve başvuru işlemini sonuçlandırın.
    Size ortalama 30 iş günü içinde bir mail gelecektir.
    Gelen maili tekrar bankanıza iletmeniz durumunda kesilen kart aidatını geri alabilirsiniz.

Bu konu hakkında BDDK resmi internet sitesinde sıkça sorulan sayfalar kısmında sorun ile alakalı soru ve cevapları paylaşıyoruz dilerseniz aşağıda ki linkten direkt o sayfaya gidebilirsiniz.

Bankalar kredi kartından yıllık üyelik ücreti alabilir mi?

T.C.M.B tarafından düzenlenen Finansal Tüketicelerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’e göre kredi kartına ilişkin imzaladığınız sözleşmede yıllık üyelik ücreti alınabileceğinin belirtilmesi kaydıyla kredi kartı yıllık üyelik ücreti alabilirler.

Kredi kartı yıllık üyelik ücreti T.C.M.B’nin görev alanına girmektedir. Kredi kartı yıllık üyelik ücreti ile ilgili uyuşmazlık olması halinde öncelikle ilgili Bankaya buradan sonuç alınamaması halinde T.C.M.B’ye veya Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği nezdindeki Bireysel Müşteri Hakem Heyetlerine başvurabilirsiniz.

Kredi kartı yıllık üyelik ücreti demek istemiyorsam, ne yapabilirim?

Bankalar yasal olarak yıllık üyelik ücreti tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. Bankadan yıllık üyelik ücreti ödediğiniz kartınızı ücretsiz bir kartla değiştirmeyi talep edebilirsiniz. Banka bu talebinizi limitinizi aynı tutarak gerçekleştirmek zorundadır. Ancak ücretsiz kredi kartı, taksitlendirme ve puan/milbiriktirme vb. imkanları sunmayabilir.



Ek Kart için aidat öder miyim?

Ek kart üyelik ücretleri bankadan bankaya değişmekle birlikte, asıl kartın yıllık üyelik ücretinin %50’sini geçemez.

Kart kaybolduğunda aidat öder miyim?

Bir takvim yılı içerisinde kayıp, çalıntı ve benzeri nedenler dolayısıyla gerçekleştirilen iki adete kadar kart yenileme karşılığında ücret alınamaz. Bir takvim yılı içerisindeikiden fazla yenileme talebiniz olması halinde banka ücret alabilir.

Hiç kullanılmayan kredi kartına aidat alınır mı?

Kredi kartı sözleşmesi imzalanmış olsa bile kredi kartı kullanılmadığı sürece aidat yansıtılamaz. Kesintisiz 180 gün boyunca kullanılmayan kredi kartı hareketsiz kabul edilir ve hareket görmediği sürece aidat ödenmez.

Kredi Kartı Aidat iade E-Devlet

Kredi kartı aidat iade E-Devlet üzerinde yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/tbb-bireysel-musteri-hakem-heyeti adresinden giriş yapıp başvurabilirsiniz.

E-Devlet Aidat Bilgileri sorgulamak için > https://www.tbb.org.tr/tr/finansal-tuketici/bireysel-musteri-hakem-heyeti/e-devlet-kapisi/4458 

BDDK sıkça sorulan soruları görüntülemek için > https://www.bddk.org.tr/Sss/Liste/114

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
Bankalar Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir? 2022
Kredi Kartı Kredi Kartı Kullanımında Yapılan 5 Hata
Kredi Kartı Kredi Kartı Kullanımında Nelere Dikkat Edilir?
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "http://davahaber.com/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { $(".quickComment form").html("
Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
") } }); } });
EKONOMI Kredi Almak İçin Gereken Şartlar
EKONOMI Aidatsız Kredi Kartı Veren Bankalar
BANKALAR Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir? 2022
KREDI KARTI Kredi Kartı Ekstresi Nedir, Nasıl Öğrenilir?
KREDI KARTI Kredi Kartı Aidat İade Nasıl Yapılır, Yasal mıdır?
KREDI KARTI Kredi Kartı Kullanımında Yapılan 5 Hata

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.